|

Srednja ocjena za medijske slobode BiH

Srednja ocjena za medijske slobode BiH
0
S
SRNA
6.3.2012. u 15:52
2
komentara
0

dijeljenja
Srednja ocjena za medijske slobode BiH Nataša Tešanović
Grupa stručnjaka iz medija i civilnog društva BiH za ukupno stanje medijskih sloboda dala je ovoj zemlji ocjenu 2,6 na skali od jedan do pet, navodi se u prvoj domaćoj analizi medijskog okruženja u BiH "Balkanskom medijskom barometru" predstavljenom danas u Banjoj Luci.
Urednik ovog barometra i direktor Alternativne televizije Banja Luka Nataša Tešanović pojasnila je da su ocjenjivani medijska regulativa, odnosno postojanje i provođenje zakona koji se tiču medija, raznovrsnost medija, profesionalnost i objektivnost medija, te regulacija sa akcentom na javne servise i medijske standarde.

"Ovu ocjenu, višom od možda očekivane učinila je činjenica da je BiH kada je riječ o formalno-pravnim okvirima daleko odmakla i mnogo ispred nekih zemalja u okruženju", istakla je Tešanovićeva i dodala da ocjenu niskom čine poteškoće na koje se nailazi tokom primjene tih zakona.

Tešanovićeva je rekla da se pravo na slobodu izražavanja ne praktikuje zbog različitih pritisaka i straha među novinarima i građanima, dok problem postoji i u sve prisutnijoj autocenzuri novinara, te nedostatku solidarnosti među njima.

Rad regulatora ocijenjen je kao vrlo loš, a kada je riječ o govoru mržnje naglašena je Federalna televizija, dok je konstatovano da javni servisi ne ispunjavaju svoju osnovnu funkciju - pravovremeno, tačno i objektivno informisanje građana i prezentovanje široke palate programa.

Generalni sekretar Udruženja BH novinari Sarajevo Borka Rudić smatra da ovaj barometar govori o svim kontroverzama koje postoje na Balkanu, te da treba da se prihvati kao krajnje subjektivna ocjena, ali potkrepljena činjenicama.

Rudićeva smatra da je u ovom barometru trebalo da bude istaknuta država kao neko ko mora provoditi zakone i ko je odgovoran za praktikovanje slobode izražavanja, te da nedostaje kritička nota prema međunarodnoj zajednici.

Direktor Transperensi internešnela BiH Srđan Blagovčanin smatra da se stanje u oblasti medija ne može bitno razlikovati od generalnog stanja u društvu, a zakonski okvir ne može biti dovoljan za regulaciju tako važnog sektora kao što su mediji.

U barometru, koji je izdala Fondacije "Friedrich Ebert", osim pozitivnih i negativnih tendencija u oblasti medija formulisane su i preporuke za razvoj medija u narednim godinama.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...