Ljetne bašte u Sarajevu
0

Važan je novac, a hodati se može i između stolova

Piše: Nedžad Jamaković
U užoj gradskoj jezgri Sarajeva iz godine u godinu sve je teže hodati. Općinari nas svakog ljeta uspiju "obradovati" novom ljetnom baštom, na trotoaru, ili na ulici, odnosno šetnici. Oni koji vole, ili su nekad voljeli, šetati centralnom gradskom ulicom Ferhadijom najbolje znaju o čemu govorimo.

Vlasnik firme "Step doo" baštu bez odobrenja postavio u park!

Odgovore smo potražili u dvije gradske općine - Centar i Stari Grad, kojima i pripada sam centar grada. Zanimalo nas je da li je budžetski prihod važniji od građana. Naravno, odgovor je da se sve radi po proceduri.

“Mi ne možemo izdati nijednu saglasnost za zauzimanje javnih površina bez saglasnosti Ministarstva saobraćaja KS-a koje određuje da li je to u skladu s propisima, odnosno je li ugrožen prolaz pješaka, saobraćaja i slično. Zloupotreba dakako ima, u smislu da vlasnici koji dobiju saglasnost na svoju ruku šire bašte ili ih postavljaju bez odobrenja, što se ipak češće dešava izvan uže gradske jezgre”, rekla je za Sarajevo-x.com Alma Sadović, šefica za urbanizam u Općini Centar.

No, da zloupotreba ima i u užoj gradskoj jezgri potvrdio je svojim primjerom vlasnik firme "Step doo", koja ima ugostiteljski objekt i baštu uz samu zgradu Fisa. Vlasnik te firme postavio je bez odobrenja Općine stolove i stolice u park koji se nalazi prekoputa i u kojem su postavljene biste Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću!

“Vlasnik je nama podnio zahtjev za baštu u tom parku 30. juna, ali je odbijen 15. jula. Potom je uložio žalbu na to rješenje drugostepenom organu, ministarstvu prostornog uređenja, no on i dalje nema saglasnost Općine da tu postavi stolove”, kazala nam je Sadovićeva još u utorak.

Možda je vlasnik samo bio predoslovno shvatio onaj sufiks "doo" u nazivu firme, no, kako god, tri dana poslije stolova i stolica u parku nije bilo. A kad smo već kod zloupotreba, nek' vas ne začudi ako na trotoaru naiđete na reklamu za gril (s ponudom), poput one kakvu često u ulici Branilaca Sarajeva, baš na trotoar postavi osoblje grila “Bravo”.

Na dvije bašte UO "Vatra" u Ferhadiji nema primjedbi

No, zanimalo nas je više, ipak, ovog puta da li zapravo općine iz godine u godinu sve više iznajmljuju javne površine, radi popunjavanja budžeta. Sadovićeva nam je rekla da nema takav utisak, no ipak smo precizniji odgovor potražili u Službi za privredu i finansije Općine Centar. Službenica Zorka Zagorac nam je u kratkom roku dala vrlo precizne pokazatelje.

Prema njenim riječima, u 2007. godini bilo je planirano da Općina od iznajmljivanja javnih površina (koje se koriste za ljetne bašte, kioske, prodajne štandove, razne manifestacije) inkasira 325.000 KM. Plan su prebacili te ubrali 378.573 KM te godine.

Već 2008. planiralo se 350.000 KM, no, te godine su naplatili 345.574 KM. Kako plan tad nije ispunjen, 2009. su planirali 300.000 KM i “realizovali” 326.689 KM. Ove godine planirali su, u odnosu na prethodne tri godine, rekordnih 370.000 KM, a za prvih šest mjeseci su naplatili 200.375,71 KM.

Posebno smo upitali za situaciju u Ferhadiji, za dio koji pripada Općini Centar, no Sadovićeva ističe da im se na dvije bašte UO “Vatra”, koje su jedna spram druge, niko od građana dosad nije žalio.

Zamjenica pomoćnika načelnika za inspekcijske poslove Šefka Softić nas je informirala da je u općini Centar daleko manje zloupotreba kad je riječ o javnim površinama u zadnjih šest-sedam mjeseci, otkad je Općina dobila komunalnu inspektoricu Mersihu Živojević.

Općina Stari Grad od iznajmljivanja javnih površina naplatila je u 2007. i 2008. godini 324.296,88 KM, odnosno 272.944,98 KM. Prošle su godine ubrali 332.080,17 KM, a ove godine su planirali naplatiti čak 450.000 KM. Nakon tog podatka nas više ne čudi činjenica da se u ulici Ferhadija sve više primiču broj stolica u baštama i broj šetača.

Ljetne bašte se proširuju u večernjim satima i vikendom

Iz ove općine su još dodali da su svi prihodi od iznajmljivanja javnih površina usmjereni na održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture.

“Javne površine ispred objekata na području Općine Stari Grad dodjeljuju se na zahtjev stranke, ali pod određenim kriterijima koji su predviđeni Zakonom. Što se tiče slobodnostojećih bašti na području Općine Stari Grad, one se dodjeljuju na osnovu elaborata koji je uradio Zavod za planiranje o postavljanju ljetnih bašti. Po elaboratu Zavoda postoje određene lokacije sa veličinama tj. kvadraturama, tako da se te lokacije daju na Javni konkurs koji bude objavljen u dnevnim novinama i na web-stranici Općine”, pojasnili su iz Općine.

Naveli su također kako je evidentno da vlasnici ugostiteljskih objekata proširuju svoje ljetne bašte naročito u večernjim satima kao i vikendima kad nema nadzora nadležnih službi.

“Bez odobrenja (nisu podnijeli zahtjev za zauzimanje javne površine) evidentirano je šest ugostiteljskih objekata pa je 11. juna Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad te slučajeve proslijedila na dalje procesuiranje kantonalnoj komunalnoj inspekciji. Iz te inspekcije nemamo povratnih informacija o poduzetim mjerama”, naveli su u Općini Stari Grad.

Mi se ne trebamo pretjerano brinuti. Ako više ne bude mjesta za hodanje, može se i sjesti, predahnuti, osvježiti i usput nazdraviti sve golemijem državnom aparatu.