Načelnik Ibrahim Hadžibajrić
0

"Iako smo prepušteni sami sebi, Starom Gradu ćemo vratiti sjaj"

Piše: Nedžad Jamaković
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Agencija za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope, u izboru za "Menadžera godine" proglasila je načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Najnačelnikom općine u BiH.

Tim povodom smo razgovarali s načelnikom Hadžibajrićem koji je za Sarajevo-x.com govorio o trenutnim i budućim projektima, o Trebeviću, Baščaršiji, ali i tužnoj činjenici da je Stari Grad prepušten Općini, odnosno da nema investicija s viših nivoa vlasti.

Dužnost načelnika sarajevske Općine Stari Grad preuzeo je prije 16 mjeseci, u decembru 2008. U prvih šest mjeseci fokusirao se na snimanje postojeće organizacije Općine, te je donio novi pravilnik i sistematizaciju radnih mjesta.

"Od devet službi napravili smo 12, a ljude koji su se bili zasitili na određenim pozicijama smo rasporedili na druge poslove, čime smo dobili na efikasnosti i motiviranosti uposlenika", kaže Hadžibajrić.

Napominje kako su u prošloj godini realizovali 144 projekta, "vidljiva i nevidljiva". Time su, kaže, prebacili plan za 30 posto. Sad su pred njima već novi projekti.

Za desetak dana Općina kao investitor počinje graditi poslovni objekt kod pijace Markale (Kvadrant 12).

"Pri kraju je i prikupljanje dokumentacije za podzemnu garažu sa 180 mjesta, za koju smo već našli investitora, u ulici Tekija čikma. Također, u augustu bi trebala početi gradnja podzemne garaže sa 220-280 mjesta, na parkingu preko puta Vijećnice i ona bi trebala biti završena idućeg proljeća. Iznad će, umjesto sadašnjeg parkinga, biti jedan lijepi trg", ističe načelnik neke od značajnijih projekata.

Ipak, nisu samo podzemne garaže u planu. Tu je i nova saobraćajnica na dijelu puta na Trčivodama, rekonstrukcija ulice Ferhadija, most na Obhodži, uređenje parka Atmejdan, izgradnja sportskog igrališta s umjetnom travom pred OŠ "Saburina", hidrofleks postrojenje ispod Špicaste stijene na Sedreniku...

"Stari Grad je srce Sarajeva, ali, nažalost, čini se kao da za to ne postoji razumijevanje na drugim nivoima vlasti, pa je sav teret na Općini. Generalno, malo se ulaže", ističe Hadžibajrić.

Na području Starog Grada je i Trebević, koji je, doduše, jednim dijelom i u RS-u. Naš sagovornik ističe da su tu ključna dva problema - žičara i loša putna komunikacija.

"Rekonstrukciju žičare je uzeo Grad Sarajevo na sebe i sad se čeka novac za njenu realizaciju. Drugi problem je što je put do gore u jako lošem stanju, a za to je nadležna, barem u ovom federalnom dijelu, Federalna direkcija za ceste. U taj se put nije ulagalo 25 godina", napominje Hadžibajrić.

Kad je riječ o rekonstrukciji objekata na Trebeviću, naglašava da je objekt Prvog šumara uzela firma Relax Tours, koja je tu planirala motel sa bazenom.

"To je sad do njih. Nadalje, Katolička crkva je na Trebeviću uzela 20 dunuma zemlje, gdje žele praviti odmaralište. Općina se zajedno s Kantonom i Elektroprivredom angažirala na elektrifikaciji Trebevića, a moguće i da ćemo se uključiti u sanaciju doma SD Širokača", kaže načelnik.

Dodaje kako su turizam i ugostiteljstvo najznačajnije dvije grane koje se mogu razvijati na području općine.

"Ostalo nam je još da saniramo ulicu Sarači i rekonstruišemo Baščaršijski trg, čime ćemo vratiti sjaj Baščaršiji. Mi i na rubnim područjima imamo odlične uslove za razvoj turizma, budući da imamo prelijepe predjele, tu je moguće graditi hotele i druge sadržaje. Generalno, mogu reći da sam zadovoljan situacijom", poručio je načelnik Hadžibajrić.