{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatrogasci na području Konjica gube bitku s vatrom

A
28.8.2012. u 16:17
18
38
Vatrogasci na području Konjica gube bitku s vatrom
18
Vatrogasci na području Konjica gube bitku s vatrom
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon jutrošnjih informacija s terena koje su govorile o tome da se višednevna dramatična situacija s požarima na području općine Konjic, na lokalitetima u blizini Boračkog jezera, stabilizira, danas u popodnevnim satima vatrena stihija je ponovo izmakla kontroli gasitelja.
Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić, u izjavi za agenciju Anadolija prije nepunih pola sata, rekao da se situacija na požarištu iznad Boračkog jezera pogoršala.

"Do prije 2-3 sata (do podneva, op.a.) kontrolisali smo situaciju kada je u pitanju požar u rejonu Boračkog jezera, na području Konjica. Međutim, ne znamo ni mi kako, ali požar nam je došao s leđa, tako da su nam bili ugroženi i ljudi i oprema, i jedva smo spasili živu glavu", kazao je Hodžić.

Prema njegovim riječima, požar se na jednom dijelu teritorije na kojem su se nalazili vatrogasci i pripadnici civilne zaštite, probio i oni ga više ne mogu kontrolisati. Hodžić je kazao kako se taj požar proširio i da "stanje nije dobro".

"Očekujemo da svake minute dođe helikopter Oružanih snaga BiH, ali vjerovatno da to neće biti dovoljno", istakao je Hodžić.

Na upit da li su upoznati s informacijom da su nadležni organi BiH zatražili pomoć od Turske za gašenje požara, kao i da su zatražili da helikopter Rusije ostane na terenu, on je dodao da bi ekipama angažiranim na gašenju "dobro došla još neka vrsta pomoći".

"Dodatan problem nam i dalje stvaraju nepristupačni i strmi tereni, gusta borova i bukova šuma, tako da je u ovim uslovima vrlo teško gasiti i kontrolisati požar", istakao je Hodžić i dodao: "Sinoć smo svi bili optimisti..."

Hodžić je objasnio kako su gasitelji sinoć pomislili kako su završili s tim požarom, da ga imaju pod kontrolom, ali "nažalost, vjetar i veoma visoke temperature u toku današnjeg dana su pokvarili tu situaciju".

"Naselja još uvijek nisu ugrožena, jer se radi o brdskim terenima i o šumi, ali postoji mogućnost da se požar prenese i na drugu stranu brda i da se još više proširi", kazao je u izjavi za agenciju Anadolija Husein Hodžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: