{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Požari i dalje prijete Hercegovini, moguće ugrožavanje izvora vode

A
12.8.2012. u 12:17
5
4
Požari i dalje prijete Hercegovini, moguće ugrožavanje izvora vode
5
Požari i dalje prijete Hercegovini, moguće ugrožavanje izvora vode
Foto: Ilustracija
Stanje u pojedinim dijelovima vatrom zahvaćenog područja Hercegovine danas je bolje od jučerašnjeg, izjavio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić. Ova ocjena je realitivna, dodao je Hodžić i naglasio da vjetar koji počinje da puše može uzrokovati dodatne probleme.
Požar u Vrapču, uz regionalni put Konjic - Boračko jezero - Glavatičevo dobrim dijelom je saniran, ali vatra još gori na pojedinim dijelovima.
 
"Vatra posebno ugrožava mjesto Spiljani, što je prigradski dio Konjica. Požar se kreće prema Ljutoj i kasarni koja se nalazi tamo. Taj požar može izazvati veliki problem s obzirom da se u kanjonima u Ljutoj nalazi izvorište pitke vode kojim se napaja cijeli grad“, naglasio je pomoćnik načelnika općine Konjic.
 
Situaciju dodatno otežava nepristupačan teren. Požar je buknuo u borovoj šumi, pa se vatra širi velikom brzinom.
 
"Stanovništvo i kuće trenutno nisu ugroženi, ali situacija se mijenja iz sata u sat. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će tako i ostati. Prioriteti su nam naravno građani i stambeni objekti. Ukoliko vidimo da objektima prijeti opasnost, odmah raspoređujemo ljude kako bismo spriječili štete", istakao je Hodžić.
 
Predstavnici općine Konjic nezadovoljni su funkcioniranjem sistema zaštite i spašavanja u Federaciji BiH. Pomoć Oružanih snaga i EUFOR-a i danas je uskraćena području zahvaćenom požarima, otkrio je Hodžiž za agenciju Anadolija.
 
"Mi smo na terenu, malo je ovo tužno i žalosno, ali uz pomoć vlastitih snaga mi ćemo se boriti onoliko koliko možemo“, poručio je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić i dodao da su ekipe koje gase požare u Konjicu na izmaku su snage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: