Zahvaćeno 2000 hektara šume
21

Konjic: Požari se šire na neprohodnim terenima

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Požari na području Konjica aktivni su i osam dana nakon njihovog izbijanja, izjavio je za agenciju Anadolija komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Konjic Zdravko Knežević.

Prema njegovim riječima, požar u Glavatićevu, nadomak Konica je pod kontrolom.

“Na ovom terenu posljednjih osam dana trajao je požar velikih razmjera. U pitanju je bila borova šuma, a čitava situacija je postala još gorom ako se ima u vidu činjenica da je sav teren bio miniran”, rekao je Knežević.

“Trenutno taj požar vatrogasci drže pod kontrolom. Međutim, imamo drugi požar nekoliko kilomentara udaljen od Konjica, u Mjesnoj zajednici Špiljani, i taj požar su uveliko širi. Tu je teren neprohodan, i samo se može gasiti zračnim putem, tako da su nam jučer u gašenju požara pomagale jedinice EUFOR-a i Oružane snage BiH”, istakao je Knežević.

Večeras ili najkasnije sutra ujutro se očekuje dolazak helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi pomogli pri gašenju nepristupačnih lokaliteta gdje su požari još aktivni.

Knežević ističe da su imali veliku podršku mnogih vatrogasnih jedinica iz čitave BiH. “Ovdje su nam pomagale ekipe iz šest gradova, i jutros su se vratili u svoje gradove nakon što su bili na terenu gdje se požar mogao gasiti cisternama”, naveo je Knežević.

U požarima, osim borove šume, nije izgorjela ni jedna kuća i nije bilo ljudskih žrtava.

Međutim, Knežević upozorava da opasnost od večih požara i dalje postoji jer u Hercegoivini još uvijek nema kiše.

“Ovdje još uvijek ima jakog vjetra što jos više rasplamsava požar, a i temperature su vrlo visoke”, rekao je Knežević.

Požarima u okolini Konjica do sada je zahvaćeno blizu 2000 hektara borove šume.