Grad osvanuo pod gustim dimom
0

Situacija u vezi sa požarima u Konjicu sve teža, Vlada HNK na potezu

Piše: J. Hadžiahmetović
Već nekoliko dana oko Konjica je aktivno nekoliko požara, zbog čega je ovaj grad na Neretvi jutros osvanuo pod gustim dimom, što je otežavalo disanje građanima. Civilna zaštita je zatražila pomoć od Vlade HNK u vidu materijalne pomoći.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"To je bila jeziva slika, vatra je bila ogromna i osvjetljavala je čitav grad. Izgledali smo nemoćno. Tražili smo hitnu pomoć Oružanih snaga, koju smo dobili jutros u šest sati, kada su počeli gasiti vatru", kaže za portal Klix.ba Rešad Buturović, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Konjica.

Trenutno su sve tri smjene Vatrogasne jedinice na terenu, a pomažu im mještani i radnici Šumsko-industrijskog preduzeća Prenj.

"Požar u selu Spiljani, koji je i ranije bio prisutan, se širi prema objektima namjenske industrije Igman - Konjic. Vatrogasci su upravo na tom mjestu i sprečavaju širenje požara", kaže Bututović te dodaje kako objekti u kojima se proizvodi i skladišti municija i eksploziv nisu ugroženi.

Međutim, dodaje Buturović, požar na lijevoj strani Neretve je došao na vrh brda Paklena, nedaleko od sela Bijela.

"Ako požar krene niz brdo Paklena, koji je obrastao šumom, ugrozio bi naselje. Međutim, ne vjerujem da će mještani Civilna zaštita i Oružane snage dozvoliti da se vatra približi kućama koje su udaljene oko kilometar od požara", pojašnjava Buturović te dodaje kako je zatražio pomoć Vlade HNK.

Helikopteri EUFOR-a do sada su pomagali u gašenju požara
Helikopteri EUFOR-a do sada su pomagali u gašenju požara

"Imamo problem sa rezervnim dijelovima vatrogasnih vozila, sa crijevima... Ovo sve dugo traje, nedostaju nam sredstva i razmišljamo da potražimo pomoć susjednih općina", kaže Rešad Buturović, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Konjica.