Klix.ba u selima kojima prijeti požar
29

FOTO+VIDEO / Konjičani u panici tražili da ih evakuišu, vatru gasilo 100 ljudi

Piše: Edita Gorinjac
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mještani konjičkih sela Spiljani i Ljuta te okolnih zaselaka u noći sa ponedjeljka na utorak gotovo oka nisu sklopili. Vatra koja intenzivno bukti već sedmi dan sinoć se spustila na obronke šuma, manje od stotinjak metara je bila udaljena od prvih kuća.

U Spiljanima sinoć nije bilo nimalo jednostavno zanoćiti. Stanovnici su bili u panici kada su vidjeli da se vatra približava kućama. Neki od njih su čak tražili od lokalnih vlasti da ih evakuišu, ali je procijenjeno da za tim nema potrebe.

Situacija je danas dosta bolja. Konjičani su zahvalni što bar ne puše vjetar, koji je proteklih dana dodatno raspirivao vatru. U pomoć vatrogascima su došle i Oružane snage BiH, lovci, šumari i lokalno stanovništvo. Ekipa portala Klix.ba obišla je danas požarom zahvaćena područja. Razgovarali smo sa mještanima i zvaničnicima lokalne Civilne zaštite. Svi oni se nadaju da će požar do kraja dana biti stavljen pod kontrolu, ali istovremeno znaju da je kiša jedini spas da se vatra ponovo ne rasplamsa.

"Od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak krenulo je loše. Svi napori koje smo uložili u ranijim satima tog dana bili su uzaludni. Počeo je jak vjetar, panjevi i klade su se počeli kotrljati niz šumu, tako da je vatra zahvatila ogromne površine. Oni dijelovi šume gdje smo ugasili vatru ponovo su planuli. U večernjim satima smo imali alarmantnu situaciju. U Spiljanima je sinoć zavladala panika, tako da smo oko 23 sata morali angažovati kompletnu vatrogasnu jedinicu. Cijelu noć smo gasili, u jednom trenutku su nam i životi bili u opasnosti", rekao je za Klix.ba Husein Hodžić, pomoćnik načelnika Konjica za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

U ranim jutarnjim satima u Konjicu su ponovo uloženi svi napori da se ne ponovi još jedna besana noć, kakva je bila prethodna. U današnjoj akciji gašenja požara učestvuje kompletna Vatrogasna jedinica u Konjicu, nekoliko radnika Šumarstva Prenj, 30 vojnika Oružanih snaga, Lovačko društvo Koznik i građani. Na terenu je od jutros stotinjak ljudi.

Jutros je u Konjicu bio i helikopter Oružanih snaga BiH, koji je pet-šest puta ispustio vodu na vatru koja se spuštala prema Spiljanima i tako je dobrim dijelom lokalizovao.

"Mi smo već iscrpljeni, ponestaje nam snage da se borimo s vatrom. Nažalost, pomoć od Oružanih snaga konstantno zapinje. Sada odjednom imaju problem s gorivom za helikoptere, iako smo prethodnih dana načelno dobili neko uvjerenje da je gorivo osigurano, ali, nažalost, izgleda da nije. Mi smo sa lokalnog nivoa garantovali da ćemo osigurati gorivo, ali eto sada nema goriva na aerodromu gdje je helikopter sletio", ispričao nam je Hodžić.

Selo Spiljani, kojem je vatra najviše zaprijetila, ima oko 150 domaćinstava koja crpe vodu sa izvorišta iz šume koja je zahvaćena požarom, što je dodatni problem. U razgovoru sa našom ekipom lokalno stanovništvo ističe da je zabrinuto, ali se nadaju da će pasti kiša, jer vjeruju da jedino tako mogu biti sigurni.

Adisa Čibo iz Spiljana kaže da nije bila u panici, iako je vatra stotinjak metara od njene kuće, ali spominje nam da su dvije starije komšinice završile u Hitnoj pomoći zbog straha da vatra ne zahvati njihove kuće.

Mještani svakodnevno udišu i velike količine dima koji se spušta do njihovih kuća i već postaju nervozni i zabrinuti za zdravlje. Naime, požari na području Konjica traju od 1. maja.

Mirsad Čibo je u razgovoru sa ekipom portala Klix.ba izrazio zabrinutost zbog ogromne štete nanesene požarima. Boji se, kaže, da vatra ne zahvati bivše vojne hangare, koji se nalaze u blizini šume.

Jedna od starijih stanovnica sela Spiljani Hata Čibo se prisjeća sličnog požara od prije četiri godine. Gorjela je ista šuma, a potom su nastali dodatni problemi, jer lokalno stanovništvo nije imalo vode tri godine.

Stanovnici ovih sela sumnjaju da je neko namjerno podmetnuo požar. Kažu da se vjerovatno radi o osobi koja bere i prodaje gljive smrčak, koje su izuzetno skupe. Ističu da gljive rastu na zemlji gdje je bio požar, pa otuda i sumnja da je ljudska ruka uzrokovala ogromnu štetu paljenjem šume.

Dim koji se širi sa požarišta osjeti se i kilometrima daleko od Konjica. Pozitivne vijesti su da je situacija danas dosta bolja nego sinoć, ali Konjičani ističu da su i dalje na oprezu.

Razgovor sa mještanima Konjičkih sela i lokalnim zvaničnicima te snimke iz sela gdje gore šume možete pogledati u videu.