Kako vlast reaguje na požare
75

"Vatrogasac" Nermin Nikšić: Ugasio sam 150 m šume kod Boračkog

Piše: N. Jamaković
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić tvrdi da je u subotu gasio i ugasio požar na dijelu požarišta kod Boračkog jezera.

Nikšić je u izjavi za portal Klix.ba, upitan planira li posjetiti neka od požarišta, koja danima, uz indolentan odnos visokih zvaničnika, bukte na teritoriji Federacije BiH, kazao kako je u subotu bio na području Boračkog jezera. "Gasio sam požar i ugasio 150 metara, koliko je bilo u mom domašaju", rekao je federalni premijer za naš portal. Na pitanje je li još negdje bio, odgovorio je: "Pa, gori čitav Konjic".

Niko od premijera Nikšića nije očekivao da lično gasi požar, ali svakako jeste da osigura sva sredstva i sve što može kako bi se barem jednim dijelom spriječila katastrofa u vezi s požarima. Također, sasvim je normalno očekivati da visoki zvaničnici, u najmanju ruku, posjete ugrožena područja u ovakvim situacijama i tako pruže podršku stanovništvu, koje je prinuđeno i da se samostalno organizuje i bori protiv vatrene stihije.

Spomenimo da je proteklog vikenda predsjednik RS-a Milorad Dodik došao u posjetu Trebinju, jer na području te općine također danima bukte požari. Dodik se, makar i danima poslije, sjetio posjetiti Trebinje, pritom najavivši i da će manji bh. entitet nabaviti dva helikoptera za gašenje požara, doduše dogodine.