Trebinje
0

Čađo: Za gašenje požara potrebna pomoć iz vazduha

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Požari na području Hercegovine trenutno su pod kontrolom, svojim obimom za sada ne prijete da ugroze veće površine ni imovinu ali je neophodno angažovanje pomoći iz vazduha, rekao je danas u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo.

da je u ovom trenutku teško predvidjeti dalje odvijanje situacije jer se stanje mijenja iz časa u čas, napominjući da su predstavnici službi za gašenje požara maksimalno angažovani i da je stanje iscrpljujuće.

"Ono što je u ovom trenutku neophodno je rad i saradnja sa građanima da u slučaju eskalacije požara priteknu u pomoć kao i da dojave ukoliko primijete požar“, rekao je Čađo i dodao da će se utvrditi i prioriteti za angažovanjem dodatnih snaga i materijalno-tehničkih sredstava.

Čađo je napomenuo da će se ponovo zatražiti angažovanje podrške iz vazduha, dodajući da su po tom pitanju kapaciteti ograničeni, ali da postoji mogućnost za njihovim djelovanjem u Hercegovini u poslijepodnevnim časovima.

"Osim angažovanja helikoptera Oružanih snaga BiH, druga potencijalna mogućnost je pomoć helikoptera Rusije iz baze u Nišu“, naveo je Čađo i dodao da su Vijeće ministara BiH i druge nadležne strukture učinile sve da se takva pomoć ukaže na požarište u Republici Srpskoj, pri čemu je Hercegovina prioritet.

Kao jedan od problema kada su požari u pitanju, Čađo je naveo njihovo širenje iz susjednih država, jer se, kako je rekao, zbog neintervenisanja velikom brzinom šire i prelaze na područje Hercegovine što dodatno opterećuje ovdašnje vatrogasce.

"Preko Republičke uprave civilne zaštite i lično ću se potruditi da stupimo u kontakt sa kolegama iz Crne Gore i Hrvatske kako bi ih upozorili na ovu pojavu", dodao je Čađo.

Načelnik Regionalnog centra civilne zaštite Radoslav Prelo podsjetio je da je u svakoj opštini istočne Hercegovine aktivno po nekoliko požara, a da tri prelaze iz susjednih država.

"Sve rapoložive snage su danonoćno na terenu i nadljudskim snagama se bore sa požarima, ali je nemoguće bez kiše ugasiti one koji danima bukte na nepristupačnom terenu", rekao je Prelo i dodao da je najbitnije da do sada nije bilo ljudskih žrtava ni veće štete po materijalna dobra.

On je naveo da su trenutno prioriteti u gašenju područje Trebinjskih brda, planine Bjelasnice u Gacku i Vranjskih i Sitnice u Bileći.

Prelo je napomenuo da je požar u Hercegovini zahvatio površinu od oko 8.000 hektara.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Dragan Nosović podsjetio je da je ovaj centar u proteklih mjesec dana dokumentovao ukupno 12 požara, te da su Okružnom tužilaštvu podnesena dva izvještaja protiv lica za koja se sumnja da su izazvali požare na području Gacka i Koteza u Trebinju.

Prema njegovim riječima, ostali požari su manjih razmjera i iz nadležnosti su opštinskih organa, odnosno komunalne policije i njima je dostavljena informacija ko je izazvao te požare.

Nosović napominje da se ni u jednom ovom slučaju ne radi o namjernom ni o organizovanom izazivanju požara već da su svi izazvani iz nehata.

Požarišta u Hercegovini sa ministrom Čađom obišao je i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, nakon čega je u CJB Trebinje održan sastanka sa predstavnicima svih regionalnih službi za gašenje.