Borba se nastavlja
2

Požari uzrokovali neprocjenjivu štetu u Hercegovini

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Borba sa šumskim požarima koji su, sa mnjim prekidima, u Bosni i Hercegovini aktivni od početka maja nastavlja se uz pomoć ljudstva i materijalne podrške Oružanih snaga BiH, a samo u mjesecu augustu na području Konjica angažovano je oko 500 pripadnika OS BiH, rekao je u intervjuu za agenciju Anadolija ministar odbrane Muhamed Ibrahimović.

"Čak ni tokom rata, uz različita dejstva, nisu zabilježeni požari ovakvih razmjera, niti ovakva dinamika širenja požara. U tom pogledu moramo uraditi studiju o elementima i razlozima ovako intenzivnog širenja požara, te pronaći odgovor na ovakav vid katastrofa. Teško je govoriti o procjeni štete dok su požari još uvijek aktivni ali će se stručnjaci u narednom periodu pristupiti i tom poslu", rekao je Ibrahimović.

Helikopteri Oružanih snaga, uz helikopter Ruske Federacije, bore se sa vatrenom stihijom na više lokacija, a intenzitet širenja požara najveći je do sada zabilježen u BiH.

Ibrahimović je podsjetio da su šumski požari, uz manji prekid, na području Konjica aktivni od početka mjeseca maja, te da su i u gašenju prvih požara bili aktivirani kapaciteti Oružanih snaga, uključujući angažman ljudstva i helikoptersko gašenje. "Uloženi su veliki napori u gašenje požara, tako da je samo u ovom mjesecu angažirano oko 500 vojnika. Kako se gdje požari pojavljuju mi djelujemo na različitim lokacijama. Međutim, očito je da visoke temperature pokazuju da Oružane snage ne mogu odgovoriti svim potrebama, tako da imamo potporu sa različitih strana, ali ni to nije dovoljno", pojasnio je Ibrahimović.

Upućen zahtjev za pomoć Turske

Ministar odbrane Ibrahimović je napomenuo da je upućen zahtjev za pomoć pri gašenju požara i Republici Turskoj, budući da Oružane snage ne mogu odgovoriti svim potrebama. U prethodnim, ali i trenutno aktivnim požarima izgorjele su velike količine šume i niskog rastinja, a kako je rekao Ibrahimović, s obzirom na visoke temperature i vjetar, nije moguće predvidjeti pravce daljnjeg širenja požara.

"Svaka pomoć bi nam u ovom treutku dobro došla u ovom trenutku kada ne možemo adekvatno odgovoriti s našim kapacitetima", rekao je Ibrahimović podsjećaajući na nepredvidivost daljnjeg razvoja situacije na požarištima u BiH.

Pogled sa planine Borašnice iznad Konjica, koju je Ibrahimović zajedno sa zapovjednikom Operativnog zapovjedništva OS BiH. brigadnim generalom Ivicom Jerkićem i načelnikom općine Konjic Emirom Bubabalom posjetio, potrvđuje zabrinutost nadležnih. koji ukazuju na problem smanjene vidljivosti, budući da gust otežava gašenje požara i iz zraka.

Prvi vrhu Borašnice, na oko 1700 metara nadmorske visine, kojem je pristup kopnenim putem izuzetno težak, nalazi se vidikovac sa kojeg se je, jednim pogledom moguće uvjeriti u ozbiljnost situacije na požarištima u okolini Konjica.

Požar u Trebinju, kako je rekao Ibrahimović, prijeti i stambenim objektima, te su i na požarištima na jugoistoku zemlje angažirane Oružane snage BiH.

"Ovo govori da bi ove prirodne katastrofe i vremenske nepogode i u narednom periodu mogle imati uticaj. Ako govorimo da smo slične probleme imali i tokom zime, kada su bilježene ekstremno niske temperature, kada je zabilježen i pad jednog helikoptera, koji je bio u misiji pomoći dostave hrane i lijekova.

"Moramo govoriti o tome da država Bosna i Hercegovina mora izraditi novu strategiju za borbu i odgovor na ovakve prirodne nepogode. Oružane snage su treći i zadnji stup koji treba da pruži doprinos kada je u pitranju civilno-vojna saradnja, kada je u pitanju pomoć stanovništvu u nepogodama, ali obzirom na ovakvu situaciju mi u ovim trenucima djelujemo na svim lokalitetima gdje nam se ukaže prilika i djelujemo kroz helikoptersko gašenje ili angažman ljudstva i tehničkih sredstava. Prisutni smo na svim lokacijama gdje možemo da damo svoj doprinos" rekao je Ibrahimović.

On je napomenuo da se i susjedne zemlje suočavaju sa sličnom ili komplikovanijom situacijom, te da je očito da niko nije imao predviđanja ove vrste, te da je region ppogodio toplotni udar koji je donio ranije nezabilježene vrijednosti temperature zraka. Ibrahimović je ukazao na ozbiljnost situacije i na regionalnom planu, s obzirom da ni susjedne zemlje nisu u mogućnosti ponuditi kvalitetan odgovor na upit o rješenju ove teške situacije.

Reginalni odgovor na elementarne nepogode i krize, projekat je u razvoju u kojem učestvuje i Ministarstvo odbrane BiH, ali kako je rekao Ibrahimović, BiH, kao država sa dva entiteta, kantonima i općinama mora izraditi strategiju komponovanu na način da može odgovoriti na katastrofe ovakvih razmjera, bilo da to uključuje drugačiji vid organizacije lokalnih institucija zaduženih za rješavanje kriznih situacija ili realizaciju novih sredstava u smjeru nabavke nove tehničke opreme.

Ibrahimović je podsjetio da Oružane snage koriste vlastite resurse kada je u pitanju gorivo za letjelice koje učestvuju u gašenju požara, te izrazio nadu da će se treutna situacija ubrzo početi razvijati u pozitivnom smjeru. Prema riječima ministra Ibrahimovića, prirodne nepogode, kao i šumski požari nisu samo entitetski ili problem lokalnih uprava, krize ovakvih razmjera su i držabni problem.

Ibrahimović je posjetio i lokalitet Kiser u Borcima kod Konjica gdje traje borba sa šumskim požarima.

Tehnički direktor ŠP "Prenj" Nevres Alispahić, koji rukovodi aktivnostima na gašenju šumskih požara u okolini rekao je za agneciju Anadolija da je u požarima od prvog maja do 20. jula izgorjelo 4919 hektara šumske površine, što je dvostruko više nego u periodu između 2000. i 2011. godine, kada su šumski požari uništili 2650 hektara šume.

Šumski požari u okolini Trebinja, Jablanice, Mostara, Bratunca i Srebrenice i dalje su aktivni. Vatrogasne ekipe, uz pripadnike Oružanih snaga rade na lokalizovanju požara, koji su u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori uništili na hiljada hektara šumske površie, te nanijeli velike štete poljoprivredi i turizmu.