Borba sa vatrom ne prestaje
0

Klix.ba u helikopteru iznad požarišta u Hercegovini

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Požari u Hercegovini i dalje su vrlo aktivni. Vatrena stihija i dalje uništava šumu kod Boračkog jezera, Ruišta i Grabovice na području Mostara, potom na području Jablanice te na Trebinjskim Brdima. Naš fotoreporter od jutros je u helikopteru Oružanih snaga BiH iznad požarišta u Hercegovini.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić ističe da i dalje gori visoka šuma kod Boračkog jezera, gdje je jutros stigao ruski helikopter.

"Vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva Prenj čine sve što mogu na gašenju ovog požara, a želim pohvaliti i posadu helikoptera Oružanih snaga BiH, koji također daju sve od sebe u ovoj operaciji", kaže Hodžić te dodaje da se vrlo teško boriti s ovim požarom, budući da gori šuma čije je drveće veoma visoko i sa gustim lišćem.

"Situacija se tokom dana često mijenja. Uz pomoć helikoptera OS BiH sinoć smo uspjeli smanjiti napredovanje požara, no jutros nam opet valja ponoviti taj posao, sada ruskim helikopterom“, dodaje Hodžić.

Ističe da se otvorilo novo požarište na području općine Konjic i to u MZ Neretvica, gdje je vatra došla iz pravca Jablanice i približava se selima. Tu su također angažirani vatrogasci. Inače, kako su nam rekli u Operativnom centru Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u gašenju požara na području Jablanice, gdje je situacija jučer i sinoć bila dosta kritična, angažiran helikopter OS BiH, koji je počeo djelovati jutros od 7:30 sati.

"Vatrogasci i građani Jablanice, kao i stanovnici naselja Glogošnica, aktivno su se uključili u gašenje požara na području Jablanice, gdje su se borili sa vatrenom stihijom koja je došla na 150 metara od kuća u Glogošnici. Tokom noći smo im poslali još opreme, a od jutros je tu i helikopter OS BiH, tako da tokom današnjeg dana očekujemo povoljnije vijesti s područja Jablanice. Kod Glogošnice je problem nepristupačan teren, ali i činjenica da tu ima minskih polja“, rekao je za Klix.ba glasnogovornik Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Ćiro Pavlović.

Požari su i dalje aktivni na području Mostara, na Ruištu i u Grabovici i dalje gori, a od jutros se aktivirao požar i na području Drežnice. Zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostara Petar Jurić za Klix.ba ističe da bi tokom današnjeg dana požar koji je izbio u Drežnici trebao biti ugašen, dok na Ruištu vatru može gasiti jedino helikopter, a danas ga neće biti, jer su potrebniji u drugim mjestima. Na području Grabovice su u gašenje vatre uključeni građani i vatrogasci, a taj se požar spojio s onim koji je došao s područja Jablanice te gore velike površine pod šumom.

Kad je riječ o istočnoj Hercegovini požari su uglavnom pod kontrolom, a najteže stanje je, kako prenosi agencija Srna, i dalje na Trebinjskim Brdima, gdje već treći dan helikopter Oružanih snaga BiH gasi vatru. Požar je aktivan i u rejonu Bijela Gora, na granici Crne Gore i BiH, gdje je vatra ušla u visoku borovu šumu, pa je gašenje otežano. Vatrogasci, predstavnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i demineri su na terenu i suzbijaju vatru.