Još uvijek gori u Jablanici i Mostaru
37

Situacija u Konjicu i dalje veoma teška, čuju se eksplozije, štete ogromne

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svi požari na području Konjica, Jablanice i Mostara i jutros su aktivni. Situacija je i dalje teška, a gašenje usporavaju težak i nepristupačan teren, velike količine dima koji se nadvio nad ova područja te nedostatak kapaciteta i ljudstva.

Na području općine Konjic situacija je slična jučerašnjoj. Znatno niže temperature tokom noći usporile su širenje plamene stihije, međutim, kako jutros puše vjetar, strahuje se od ponovnog rasplamsavanja vatre.

Vatrogasci pokušavaju prekinuti požarnu liniju dugu četiri kilometra, ali nepristupačan i miniran teren otežava gašenje sa zemlje. Povremeno se čuju eksplozije.

"Jučer je dejstvovao helikopter Ruske Federacije, koji je u 35 tura prolio po pet tona vode, međutim kako on djeluje s veće visine, voda se raspršila i efekt je bio slab. Veći efekt je postigao helikopter Oružanih snaga. Zatražili smo pomoć od Ministarstva sigurnosti BiH i drugih općina u ljudstvu i cisternama", kazao je za Klix.ba Adis Hadžajlić, operativni Civilne zaštite Općine Konjic.

Naglašava da su, iako je još uvijek teško procijeniti, štete ogromne. Izgorjele su velike površine šume i neke endemske vrste kao što je munika.

Na području općine Mostar i dalje su aktivni požari na lokalitetima Grabovica, Ruište, Porim i Prijevorac.

"Požar na lokalitetu Grabovica je većih razmjera i nemoguće ga je cijelog gasiti. Teren je nepristupačan i podučje je rizično za gašenje zbog minsko-eksplozivnih sredstava. Požar se gasi na mjestima gdje je to moguće. Čuvaju se objekti i prohodnost magistralnog puta. Teren je nepristupačan sa dosta minsko-eksplozivnih sredstava. Vatrogasci gase na mjestima gdje je to moguće i posebno paze da nisu ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra", kazao je komandir Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić i dodao da će jedno vatrogasno vozilo iz Mostara danas biti poslano u Jablanicu, koja je prioritet.

Omer Nezirić, pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu Jablanice, jutros je puno optimističniji.

"Situacija se smiruje. Danas očekujemo dolazak helikoptera Oružanih snaga BiH, a imamo i podršku s terena tako da očekujemo da ćemo zaustaviti prodiranje vatre prema naseljima", kaže Nezirić za Klix.ba.

Podsjetimo, na području općine Jablanica, najteža situacija je u rejonu Glogova gdje plamena stihija, koja se spušta s planine Prenj, prijeti da proguta selo Glogošnica. Vatrogascima su u pomoć priskočili i mještani, koji zajedničkim snagama već danima odolijevaju vatrenoj stihiji.

Požar na Trebinjskim brdima je i dalje aktivan i djelimično je pod kontrolom, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite. Helikopter OS BiH od jutros djeluje na ovom području, gdje je bio angažovan i sinoć.