{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatra još gori u brdima iznad Srebrenice

S
29.3.2012. u 19:17
0
0
Vatra još gori u brdima iznad Srebrenice
0
Vatra još gori u brdima iznad Srebrenice
Foto: SRNA
U brdima iznad Srebrenice već treći dan bukti požar, a vatrogasci ne uspijevaju da ga lokalizuju zbog nepristupačnog i dijelom miniranog terena.
Gori sasušena trava, korov i nisko rastinje, a požar se širi zaštitnom zonom od izvorišta ljekovite vode Guber prema RTV predajniku na brdu Kvarc.

U gašenju vatre učestvuju vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva "Drina", a vatrogasna i druga mehanizacija ne može da priđe blizu lokaliteta koji je zahvaćen požarom.

Šef uzgoja i zaštite Šumskog gazdinstva "Drina" Marjan Tadić kaže da je požarom zahvaćeno više od 25 hektara mješovite borovo-hrastove šume, ali da "nije nanesena veća štetu odrasloj šumi, jer vatra nije prerasla u visoki šumski požar".

Direktor Radio-Srebrenice Sakib Smajlović rekao je da je vatra izazvala prekid elektrosnabdijevanja RTV predajnika na Kvarcu, što je izazvalo prekid prijema signala nekoliko RTV stanica, pa i lokalnog radija, koji je privremeno prekinuo emitovanje programa.

Srebrenički vatrogasci i šumari nastoje da požar drže pod kontrolom i spriječe njegovo širenje. Oni posebnu pažnju obraćajući na požarišta, gdje je vatra ugašena, jer dolazi do aktiviranja požara iz žila već sagorjelog rastinja koje gori u zemlji.

Svi se nadaju da će se obistiniti prognoze meteorologa koji najavljuju kišu, koja bi ugasila ovaj požar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: