BiH
0

Izgorjeli najbolji borovnjaci u Srebrenici

SRNA
Oblak dima iznad Srebrenice (Foto: Arhiv/SRNA)
Oblak dima iznad Srebrenice (Foto: Arhiv/SRNA)
Kiša je ugasila niski šumski požar koji je u prethodna tri dana zahvatio više od 30 hektara mješovite borovo-hrastove šume iznad Srebrenice u zaštitnom pojasu izvorišta ljekovite vode Guber.

Šef uzgoja i zaštite u Šumskom gazdinstvu "Drina" Marjan Tadić izjavio je Srni da požar nije nanio veću štetu visokoj šumi, ali je izgorio šumski podmladak i ne zna se da li će posljedice osjetiti izvorišta Gubera.

Tadić je istakao da su izgorjeli najbolji srebrenički borovnjaci gdje mnogi nezaposleni Srebreničani preko ljeta beru borovnice i zarađuju značajna sredstva za život, a na tom području borovnice su najbolje rađale i imale najbolji kvalitet.

Treba nekoliko godina da se ti borovnjaci obnove i ponovo počnu rađati, a cijelo požarište bilo je obraslo borovnjakom.

Prema riječima direktora Radio-Srebrenice Sakiba Smajlovića, vatra je izazvala prekid elektrosnabdijevanja RTV predajnika na brdu Kvarc što je izazvalo prekid prijema signala nekoliko RTV stanica pa i lokalnog radija koji  je zbog toga privremeno prekinuo  emitovanje programa.

Procjena štete od ovog požara još nije obavljena, ali ona nije mala. Vatrogasci ističu da je od direktne štete na šumi i kablovima za RTV predajnik  znatno veća indirektna šteta koja se odnosi na višegodišnje zaustavljanje prirasta šume i izostajanja roda borovnica, te eventualne posljedice na izvorišta Gubera.

Ovaj požar izazvan je ljudskim nemarom, odnosno paljenjem korova u obližnjoj njivi. Vatra je zahvatila sasušenu travu i prenijela se na nisko rastinje u šumi i brzo se proširila, ali su vatrogasci prvog dana požara uspjeli spriječiti njegovo širenje na kuće u naselju Kozarica, čime je izbjegnuta još veća šteta.