Istraga o terorizmu
0

FOTO / Vasić: Pronađeno naoružanje u Boriku nije stajalo dugo u loži

Piše: D. T.
Naoružanje koje je pronađeno prilikom protivdiverzionog pregleda dvorane Borik, uoči svečane akademije povodom Dana Republike Srpske, u novinarskoj loži nije bilo dugo, rekao je danas direktor Policije RS GojkoVasić.
Foto: D. Tomić/Sarajevo-x.com
Foto: D. Tomić/Sarajevo-x.com
Vasić je tokom konferencije za novinare, kojoj je prisustvovao i direktor Policije Srbije Milorad Veljović, objasnio da je to utvrđeno tokom istrage.

"Pronađeno noružanje tu se zasigurno nije nalazilo dugo. Na njemu nije bilo prašine, a dvorana je na isti način do sada više puta pregledana", pojasnio ja Vasić.

Ne želeći ni danas da iznosi detalje istrage, Vasić je naveo da MUP RS u vezi sa ovim slučajem usko sarađeuje sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH (OSA).

Direktor Policije Srbije rekao je danas da srbijanska policija ne želi da se miješa u istragu koju vode MUP RS i Tužilaštvo BiH, ali da će kolegama u BiH pružiti svu potrebnu pomoć.

"Nismo došli u Banju Luku da se miješamo u istragu, već da pomognemo u rasvjetljavanju ovog događaja, to jeste da pokušamo sa kolegama u BiH utvrditi motiv i pozadinu čitavog slučaja", naveo je Veljović.

On je dodao da bi srbijanska policija na isti način reagovala da se slična situacija dogodila u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju ili bilo gdje drugo gdje se nalazio predsjednik Srbije.

Foto: D. Tomić/Sarajevo-x.com
Foto: D. Tomić/Sarajevo-x.com
Podsjećamo, uoči svečane akademije povodom jubileja RS, u novinarskoj loži dvorane Borik pronađena je torba sa automatskom puškom, prigušivačem i pet okvira te tri kilograma plastičnog eksploziva, štapini sa upaljačem, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatska puška i 330 komada municije.

Na novinarsko pitanje da li se u vezi sa događajem podigla prevelika prašina, Vasić i Veljović su odgovorili da je Tužilaštvo BiH slučaj okarakterisalo kao terorizam te da je neophodno utvrditi sve činjenice.

Kako nam je danas potvrđeno Božidar Bole Stanišljević do sada nije imao policijski dosje, a on se nakon saznanja da je u dvorani Borik, gdje je radio više od 20 godina, pronađeno naoružanje, sam javio istražiocima, tvrdeći da je on ostavio oružje u dvorani.