Ugrožena industrija
1

Vanjskotrgovinska komora BiH traži hitnu reakciju zbog mjera Kosova na uvoz bh. mlijeka

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine tražila je hitnu reakciju Ministartva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na odluku Ministarstva ekonomije UNMIK Kosova o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH te uvođenja zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju UNMIK Kosova.

Iako je uvidom u statističke podatke o uvozu i izvozu BiH-UNMIK Kosovo evidentno da BiH na ovu teritoriju nema registrovan izvoz svježeg voća i povrća, ostvaruje se značajan izvoz mlijeka i pavlake na tržište UNMIK Kosova.

Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, traženo je da se što hitnije preduzmu sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na UNMIK Kosovo.

"Napominjemo da je prošle godine mliječna industrija BiH počela bilježiti znatan pomak u izvozu te da tržište UNMIK Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Prema podacima kojima raspolaže Komora, ukupan izvoz za tarife navedene u predmetnoj Odluci u 2017. godini je iznosio više od 10 miliona KM, a u 2018. godini cca 4,7 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržište", navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U svom zahtjevu, Komora je tražila od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, ukoliko Odluka zaista stupi na snagu, uvede recipročne mjere u skladu s proizvodima koji se uvoze sa UNMIK Kosova te predložila da se posebna pažnja obrati na uvoz vode, mineralne i gazirane sa dodatkom šećera kao primjerom finalnog proizvoda koji se uvozi sa ove teritorije.

Podsjećamo, Odluka o uvođenju zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju UNMIK Kosova stupila je na snagu danas, 18. juna 2018. godine.