Uz podršku VTK
135

Bosna i Hercegovina u Berlinu predstavlja turističku ponudu, očekuju se brojni izlagači

V. K.
U sklopu najvećeg svjetskog sajma turizma ITB Berlin, koji se održava od 5. do 7. marta, niz partnera iz javnog i privatnog sektora, uz potporu Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH, udružilo je snage kako bi zajednički predstavili turističku ponudu države.

Na bh. štandu, kojeg je danas posjetio i Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj,  izlagači su Turistička zajednica Kantona Sarajevo - Visit Sarajevo, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistički klaster Hercegovina, Fortuna Tours iz Mostara i niz turističkih agencija, hotela i drugih predstavnika bh. turističkog sektora.

U sklopu sajma, javnosti će biti predstavljena prva destinacijska web stranica Bosne i Hercegovine www.discoverbih.com, koju je razvila VTK/STK BiH uz podršku projekta USAID Turizam.

"Nova destinacijska web stranica Bosne i Hercegovine značajan je korak u našim nastojanjima da promoviramo našu zemlju kao vrhunsku turističku destinaciju na međunarodnom nivou. Vjerujemo da će ova digitalna inicijativa značajno doprinijeti povećanju turističkog prometa te otvaranju novih poslovnih prilika za naše turističke operatere. Ovo je tek početak našeg plana da kroz tehnološke inovacije i digitalnu promociju nastavimo s jačanjem pozicije Bosne i Hercegovine na međunarodnom turističkom tržištu", rekao je tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo BiH u VTK BiH Darko Pehar.

Sajam ITB Berlin jedan je od najprestižnijih i najutjecajnijih događaja na svjetskoj sceni turizma i putovanja koji okuplja ključne aktere iz cijelog svijeta - od turističkih organizacija, agencija, hotelijera, do tehnoloških inovatora i start-up kompanija.

"Ovo je izuzetna prilika da svijetu pokažemo bogatstvo, raznolikost i jedinstvenost turističke ponude naše regije, koja je spoj bogate povijesti, kulture, prirodnih ljepota i gostoljubivosti koja se prenosi s generacije na generaciju. Saradnja s brojnim partnerima na ovom štandu omogućava nam da stvorimo snažnu, ujedinjenu prezentaciju naše zemlje i otvorimo nove mogućnosti za razvoj turizma, investicije i međunarodnu saradnju", istakao je predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Ivan Dodig.

Ovaj sajam stvara jedinstvenu platformu za razmjenu znanja, ideja i iskustava te predstavlja izuzetnu priliku za istraživanje najnovijih trendova u turizmu i prezentaciju destinacija.

"ITB Berlin nam pruža izuzetnu platformu ne samo za promociju jedinstvenih turističkih atrakcija i bogate kulturne baštine naše regije, već i za uspostavljanje značajnih poslovnih veza koje mogu doprinijeti daljem razvoju i rastu našeg turističkog sektora", izjavio je vlasnik Fortuna Tours DMC Mostar Mili Bijavica.

Bh. izlagači na sajmu ITB Berlin očekuju da će ova zajednička promocija turističkih potencijala naše zemlje otvoriti nove mogućnosti za suradnju, privući investitore i doprinijeti povećanju broja posjetilaca.