BiH
233

Vandali demolirali džamiju u Dobrunu: Povratnici tvrde da su dobili opasnu poruku

Klix.ba
Unutrašnjost džamije u Dobrunu nakon skrnavljenja (Foto: MIZ Višegrad)
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal ef. Memišević potvrdio je za Klix.ba da je oskrnavljena Careva džamija u Dobrunu kod Višegrada, jedna od najstarijih džamija u BiH sagrađena 1445.god.

Kako je kazao, nepoznate osobe su upale u bogomolju gdje su porazbijali prozore, oštetili vrata, počupali sistem ozvučenja, porazbijali plafonjere i lustere, razbili kompjuter, ispreturali ćilime... Ukraden je jedan procesor nepoznate marke i 100 metara dvožilnog kabla.

"Ovo shvatamo kao opasnu poruku, ali nećemo odustati. Ostat ćemo na ovim prostorima. Žao nam je da se ovo dešava u Dobrunu u kojem postoje i dva pravoslavna manastira, Dobrusnki manastri i onaj na Draževini. Oni koji borave u Dobrunu bi trebali zaštititi i džamiju, pogotovo jer je to jedna od najstarijih džamija u ovim krajevima", kazao je Memišević.

Slučaj je, kaže, prijavljen policiji, ali sumnja da će počinitelji biti otkriveni, s obzirom i na neka ranija iskustva.

Posebno je znakovito, kako tvrdi Memišević, da se sve dešava uoči obilježavanja još jedne godišnjice stradanja više od 3.000 Bošnjaka Višegrada u genocidu.

Careva džamija u Dobrunu je zapaljena i do temelja srušena 1992. godine, a Medžlis IZ Višegrad ju je obnovio 2006. godine i stavio u funkciju povratnicima povratničkog naselja Dobrun. Do danas je nekoliko puta oskrnavljena, ali ne u ovolikoj mjeri kao jučer.

"Obzirom da su Višegrad i Dobrun ucrtani u turističke mape BiH, oskrnavljenu džamiju u skorije vrijeme ne želimo sanirati, želimo je pokazati turistima, kako inozemnim tako i domaćim koji dolaze i prolaze kroz Višegrad i Dobrun", naglasio je.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo navode da je istraga o ovom slučaju u toku.