BiH
32

Počelo krečenje grafita na džamiji: Ovakvim incidentima nema mjesta u Trebinju

Klix.ba
U Trebinju je u toku akcija krečenja prostorija Medžlisa Islamske zajednice na kojima su u noći s subote na nedjelju osvanuli uvredljivi grafiti i prijeteće poruke.

Načelnik Trebinja Slavko Vučurović osudio je ovaj čin, a glavni imam Medžlisa IZ Trebinje Husein ef. Hodžić kazao je za naš portal kako takvim incidentima nema mjesta u ovom gradu.

Na zgradi Medžlisa Islamske zajednice nepoznata osoba ispisala je grafite velikih dimenzija i prijeteće poruke poput "Ubij Turčina" i slično. Građani su ostali šokirani jer je Trebinje posljednjih godina bilo simbol mirnog suživota različitih konfesija. Načelnik opštine Trebinje došao je pred zgradu odmah nakon što je saznao za ovaj čin.

"Osuđujem takvu vrstu ispada jer narušava harmoničnu i dobru atmosferu koja postoji u gradu. To je jedna huliganska priča i posumnjao sam da su namjera političkih protivnika iz SNSD-a da socijalno nezadovoljstvo građana presumjere na nešto drugo. No, dok sam ja gradonačelnik neće biti takvih ispada. Na svaki način ću pokušati doći do osobe koja je uradila ovo", rekao je načelnik Vučurović za Klix.ba.

Načelnik Trebinja apelovao je na policiju da što prije pronađe počinioca i privede ga.

Glavni imam Medžlisa IZ Trebinje Husein ef. Hodžić kazao je kako je ostao šokiran nakon što je vidio zgradu i kazao kako želi da se to sve što prije zaboravi.

"Trebinje je bilo u centru medijske pažnje godinama zbog takvih dešavanja i mislili smo da smo se od toga izliječili. Dva dana prije toga imali smo sastanak Odbora Međureligijskog vijeća i baš smo komentirali i udarali do drvo kako je sve lijepo, a onda kroz dva dana se dogodilo ovo. Tome nema mjesta u Trebinju i nikada nije bilo opšta pojava i raspoloženje ljudi koji ovdje žive", rekao je ef. Hodžić za naš portal i dodao kako ovo nije šamar Islamskoj zajednici već Trebinju.

No, u toku je sanacija i ružne poruke i grafiti će već do kraja dana biti izbrisani.

Podsjetimo, nemili događaji poput razbijanja stakala na džamijama, paljenja i skidanja ploče sa ulaza posljednji put dogodili prije više od pet godina.