|

Vakufska direkcija Islamske zajednice uskoro gradi tržni centar u Sanskom Mostu

Vakufska direkcija Islamske zajednice uskoro gradi tržni centar u Sanskom Mostu
29
F
FENA
2.3.2017. u 15:19
20
komentara
29

dijeljenja
Vakufska direkcija Islamske zajednice uskoro gradi tržni centar u Sanskom Mostu Foto: Klix.ba
Izgradnja tržnog centra na vakufskoj parceli Hamzi-begovog vakufa u Sanskom Mostu mogla bi početi u septembru.
Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je u saradnji s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala neophodna sredstva iz vakufskih fondova za finansiranje radova potpune izgradnje tržnog centra.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta su u Ankari krajem februara potpisali direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Turske Adnan Ertem.

Zajimović je za Fenu kazao da će izgradnjom tržnog centra Vakufska direkcija, Medžlis IZ-a Sanski Most i Općina Sanski Most realizirati jedan od najvažnijih aktuelnih projekata na ovom području.

U narednim mjesecima Medžlis i Općina će obaviti sve neophodne radnje da bi bila riješena urbanistička i građevinska dozvola za nesmetan početak radova.

"Naša je namjera da u svim muftijstvima realiziramo nekoliko projekata koji bi pomogli ukupnom razvoju kako Islamske, tako i lokalne zajednice. Iako djelujemo u vidno otežanim uvjetima, raduje nas svaki uspjeh i napredak na polju oživljavanja vakufa", kazao je Zajimović.

Naime, pojašnjava da je predmetna parcela ovog vakufa bila nacionalizirana u bivšem sistemu, te je bila u državnom vlasništvu s pravom korištenja na ime vakufa, ali nije bila privedena krajnjoj namjeni.

Nakon agresije na BiH općinsko vijeće i općinski načelnik donijeli su odluku o povratu ove nekretnine Islamskoj zajednici u BiH, a MIZ Sanski Most je na parceli izgradio privremene objekte s drvenim štandovima, dok se kompletna parcela koristi kao lokalna pijaca.

U proteklom periodu Medžlis i Vakufska direkcija tražili su bolje rješenje da bi unaprijedili ovaj vakuf. U tom smislu izrađen je i idejni projekt tržnog centra.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...