Otvorenje u subotu
151

Bužim: Završena izgradnja Islamskog kulturnog centra

Piše: M. Ć.
Dvije i po godine od postavljanja kamena temeljca, završena je izgradnja Islamskog kulturnog centra u Bužimu, a u subotu 29. aprila bit će upriličeno svečano otvorenje objekta.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Bužimu, svečanost kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, upriličeno je 15. avgusta 2014. godine, dok su građevinski radovi započeli 30. septembra iste godine.

Izgradnja je prošla kroz nekoliko faza u proteklom periodu, a ovog vikenda bit će upriličeno svečano otvorenje objekta.

"Sredstva smo prikupljali, prije svega, zahvaljujući Rijasetu Islamske zajednice i Vakufskoj direkciji, koji su uspjeli doći do glavnih finansijera iz Kuvajta. Pored toga, sredstva su prikupljena i iz sergije Rijaseta, odnosno svih džemata u BiH i dijaspori. Nadasve, tu su i naši domaći vakifi koji su ugradili sebe u ovaj hairli projekat", rekao je za naš portal Eniz Veladžić, predsjednik medžlisa IZ Bužim.

Prema njegovim riječima, pored izgradnje nove zgrade Islamskog centra, u sklopu projekta izvršena je i temeljita rekonstrukcija stare vakufske zgrade izgrađene 1936. godine. Islamski centar predstavlja krunu od 14 novoizgrađenih džamija u Bužimu, od 22 džemata, koliko ih ima na području tog medžlisa.

Ukupna vrijednost svih radova je milion KM.

Islamski kulturno-edukativni centar ima tri sprata i prizemlje, a u njemu će se, između ostalog, nalaziti sjedište medžlisa IZ Bužim, restoran, kabinetske učionice, dvije hotelske sobe i konferencijska sala.

Prema najavama, svečanosti otvorenja ovog objekta prisustvovat će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović, predstavnici ambasade i donatori iz Kuvajta, predstavnici Vlade USK, gosti iz Turske, predstavnici općine Bužim i brojni drugi gosti.

Svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra u Bužimu održat će se u sklopu manifestacije "Dani vakufa u BiH".