Čekaju se vakcine
535

Vakcinacija u Sarajevu će se odvijati u tri faze, svi će imati tačno definisan termin

A. B.
Još je dosta otvorenih pitanja za proces imunizacije (Foto: EPA-EFE)
Još je dosta otvorenih pitanja za proces imunizacije (Foto: EPA-EFE)
Dok se očekuju dolazak vakcina i početak imunizacije protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo, zdravstveni radnici rade na detaljnom planu odvijanja ovog procesa.

Kako je za Klix.ba pojasnio Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS i član Kriznog štaba KS, planirano je da se vakcinacija odvija u tri faze.

"Prva faza bi podrazumijevala vakcinaciju zdravstvenih radnika, druga štićenika domova za stare osobe i korisnike gerontoloških centara, dok bi treća faza podrazumijevala masovnu vakcinaciju građana, a ona će se moći realizovati tek kada u KS budu stigle veće količine vakcina", kazao je Šarkić.

Masovna vakcinacija u Zetri

Dalje je naveo da će se vakcinacija starijih osoba odvijati u ustanovama gdje su smješteni te da će to raditi mobilni timovi domova zdravlja.

Kada je riječ o masovnoj vakcinaciji, ona će se održati u Olimpijskoj dvorani Zetra, u kojoj će biti 30 punktova, a uposlenicima domova zdravlja će pomoći i ostali stručni kadrovi iz drugih zdravstvenih ustanova.

"Bit će na raspolaganju i kontrolne sobe u kojima će se nalaziti ljekari i medicinske sestre, a tu će građani biti posmatrani nakon vakcinacije u slučaju mogućih nuspojava, pogotovo kada je riječ o osobama koje imaju određena hronična oboljenja ili alergije", naglasio je Šarkić.

Specijalistica epidemiologije Anisa Bajramović nam je pojasnila da je najbitnije da dođe dovoljan i veći broj količina vakcina kako bi se vakcinacija mogla odvijati bez prekida.

"Dakle, prioritet nam je da prvo vakcinišemo sve uposlenike u zdravstvu, zatim uposlenike i korisnike socijalnih ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba starijih od 60 godina. Dosad je vakcinisano 2.100 zdravstvenih radnika iz donacije, a prema procjenama bit će potrebno ukupno 10.000 doza za zdravstvene radnike, uposlenike i korisnike staračkih domova. Značaj vakcinacije zdravstvenih radnika ne treba pojašnjavati, a cilj vakcinacije starijih osoba je spriječiti njihovo obolijevanje od težih oblika bolesti COVID-19, hospitalizaciju ili smrtne ishode s obzirom na to da imaju povećan rizik jer borave u kolektivnom smještaju", pojasnila je.

Bajramović je dalje istakla da će se u drugoj fazi vakcinisati građani stariji od 75 godina jer je najveći razlog za vakcinaciju koji nekoga stavlja u prioritet, ustvari pripadnost starijoj dobnoj skupini.

"Biramo starije dobne skupine kao prioritet za vakcinaciju jer statistički najviše obolijevaju od težih oblika COVID-19 oboljenja koje završavaju smrtnim ishodom. Nakon toga će se spuštati dobna granica prema 60. godini starosti, u skladu sa brojem raspoloživih doza možda u rasponima od po pet ili 10 godina. Nakon toga će se vakcinisati osobe zaposlene u javnim službama od značaja za odgovor na epidemiju (policija, obrazovanje i dr.)", navela je.

MedIT će informatički pokrivati vakcinaciju

Kako nam je dalje kazao Šarkić, bit će tačno definisani termini i satnice vakinisanja pacijenata, kao i tačan broj ljudi koji će u jednom danu primiti vakcinu, a sve zbog ograničenog broja doza vakcina koje se mogu čuvati u hladnom lancu JU Dom zdravlja KS.

"Uputnica će biti elektronska i svi građani koji se žele vakcinisati morat će se javiti svom ljekaru porodične medicine. Vakcinacija je besplatna i kada bude počela masovna vakcinacija, svi oni koji se odluče na taj proces mogu se bez ikakvih problema prijaviti", istakao je.

MedIT kompanija će biti ona koja će se pobrinuti da sve bude informatički pokriveno tako da će se osigurati da se putem nje šalju i elektronske uputnice, a građani će na Viber nakon vakcinacije dobiti potvrdu da su primili vakcinu.

"Ta potvrda će zapravo biti COVID pasoš i sadržavat će sve lične podatke i bit će olakšica tokom putovanja u mnoge zemlje s obzirom na to da će ta potvrda, kako djeluje sada, biti jedan od uslova", naveo je Šarkić.

Odbijeni prijedlozi zastupnice Bilsene Šahman

Tema o vakcinaciji stanovništva u KS,bila je sadržana i u prijedlogu koji je zastupnica u Skupštini KS Bilsena Šahman (SBB), koja je, između ostalog, predložila da Zavod za javno zdravstvo javno objavi redoslijed vakcinacije (prioritetne grupe), zatim da otvori e-adresu za prijavu građana koji se žele vakcinisati, objavi lokacije punktova za vakcinaciju te educira stanovništvo putem medija o koristi vakcine.

Međutim, taj prijedlog, poput onog da Vlada KS pozove poslodavce koji su spremni da za svoje uposlenike kupe vakcine, te na taj način olakšaju komercijalnu nabavku, je odbijen.

Još nije poznato kada bi vakcine trebale stići u velikom broju u KS s obzirom na to da se i na državnom planu teško osiguravaju doze te sada sigurno imamo oko 40.000 vakcina koje su donirali predsjednici Srbije, Slovenije i Turske.

Dodatni problem predstavlja i to što su među entitetima (Federacija BiH i Republika Srpska) primjetne značajne razlike u procesu vakcinacije. Naime, u RS-u je već nabavljeno nekoliko stotina hiljada vakcina te su obilježili početak masovne vakcinacije, dok se u FBiH i dalje u najvećoj mjeri pregovara o nabavci i utvrđuju zakonitosti.