Nakon zagađenja
2

Uzorci Spreče se analiziraju u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save

FENA
Uzorci rijeke Spreče bit će analizirani u laboratoriji Agencije za vodno područje sliva rijeke Save kako bi se utvrdio stepen zagađenja, a nakon što je jučer došlo do incidentnog ispuštanja kontaminirane tekućine uslijed eksplozije rezervoara R-34, u kome se nalazila amonijska voda u RJ Kondenzacija u "Global Ispat Koksnoj Industriji“ d.o.o. Lukavac", saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tom prilikom je 200-300 m3 amonijske vode isteklo s primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

Na mjesto događaja su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Federalni vodni inspektor proglasio je II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

"Obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja vode", kazao je.

O ispuštanju onečišćene tekućine u rijeku Spreču obaviještene su Agencija za vodno područje sliva rijeke Save, Policijska uprava, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.