BiH
33

Uz velike mjere sigurnosti radnice Borca počele štrajk glađu ispred Suda BiH

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bivše radnice zeničke Tvornice konfekcije "Borac" počele su sa štrajkom glađu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH. Njih oko 60, traže da krovna sudska i tužilačka institucija u BiH reaguju na krivične prijave koju su podnijele prije osam mjeseci.

Tužna je sudbina radnica Borca koje iz godine u godinu traže da pravna država reaguje na nezavidnu situaciju u kojoj su se našle nakon privatizacije ovog konfekcijskog giganta. One, kako kažu, traže samo ono što im po zakonu pripada.

"Osam godina radnog staža nam nije uplaćeno, nismo dobili osam plata niti otpremnine. Izgubili smo radna mjesta a samim time i dostojanstvo i priliku za normalan život i rad", kaže Ifeta Hajdarević, jedna od sada već bivši radnica Borca.

Ona tvrdi da je stečaj Borca bio loša trgovina nakon čega je uslijedilo rušenje pogona. Iako su upozoravali sve institucije i nivoe vlasti u našoj zemlji, niko se nije oglasio na njihove vapaje. U krivičnoj prijavi traže odgovornost ljudi za koje tvrde da su ih doveli u situaciju da danas pred Sudom i Tužilaštvom BiH traže svoja prava.

"Ostajemo ovdje dok nas neko ne primi i ne da nam neki pozitivan odogovor da će rješavati naš problem. Imamo dosta oboljelih od karcinoma. Nas je ukupno 124 podnijelo tužbu, ima onih koje nisu mogle platiti kartu da dođu ovdje. Žene su oboljele i zaboravljene od svih. Samo trebaju uzeti gumicu i obrisati nas", kaže Hajdarević koja je u Borcu provela 24 godine.

Njihov pravni zastupnik advokat Faruk Balijagić za cijeli slučaj optužuje pravosudsni sistem i, kako je kazao, političku mafiju.

"Krivična prijava je čista i sa dokazima. Predata je tužiocu Boži Mihajloviću koji u proteklih šest mjeseci uopće nije htio da komunicira sa oštećenima", kaže Balijagić.

Radnice su postavile nekoliko šatora i noć će provesti pod vedrim nebom. Balijagić apeluje građanima Sarajeva da radnicama donesu deke, topliju odjeću i topla pića kako bi im olakšali borbu za njihova prava.