BiH
0

Bivše radnice Borca traže pomoć: Molimo vas, donesite nam deke i toplu odjeću

Piše: J. H.
Bivše radnice Borca štrajkuju ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
Bivše radnice Borca štrajkuju ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
Bivše radnice Tvornice konfekcije "Borac" počele su danas štrajk glađu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH od kojih traže hitno procesuiranje osoba odgovornih za propast ovog nekada tekstilnog giganta u našoj zemlji.

Oko 50 bivših radnica Borca od poslijepodnevnih sati sjede ispred Suda i Tužilaštva BiH i čekaju da im se neko obrati. Neke su donijele šatore ili napravili improvizirane kako bi se, koliko-toliko, zaštitili od moguće kiše i vjetra.

Međutim, većina njih štrajk glađu počela je bez tople odjeće i pokrivača, a večeras ih očekuje veoma niska temperatura. Mole sve one koji mogu da im donesu neke odjevne predmete da se zaštite od hladnoće.

"Komšije donose čaj i nude se da nam donesu večeru ali, pošto je ovo štrajk glađu mi to ne možemo primiti. Čebadi nemamo i već je izuzetno hladno", kaže za Klix.ba Ifeta Hajdarević, jedna od obespravljenih radnica koja je danas stupila u štrajk.

Ona kaže da se u toku dana situacija po pitanju njihovih zahtjeva nije poboljšala i da im se još uvijek niko nije obratio.

"Oni su se na kraju radnog vremena razišli. Sutra očekujemo da će se nešto pozitivno desiti, ako Bog da. Neke žene su zbog bolesti orale napustiti štrajk", dodaje naša sagovornica.

Podsjetimo, prije četiri godine oko 200 radnica ove fabrike ostalo je bez posla nakon pokretanja stečaja. Taj je postupak trajao tri godine, a rezultat je rasprodaja pokretne i nepokretne imovine Borca, pri čemu nije osiguran novac za radnička potraživanja, uključujući i povezivanje staža.

Bivšim radnicama ništa nije donio ni raskid privatizacionog ugovora za travnički "Borac" u čijem je sastavu svojevremeno poslovala i zenička fabrika, iako su svojevremeno upravo one ukazale na brojne nezakonitosti u privatizaciji ovog kombinata. Zbog toga su prije osam mjeseci podnijele prijavu Tužilaštvu BiH.