BiH
6

Uz dobru atmosferu i druženje ribolovci i srednjoškolci u Cazinu čistili korita rijeka i jezera

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Općina Cazin svake godine realizuje akciju "April – mjesec čistoće", s ciljem očuvanja okoliša i unapređenje zaštite životne sredine.

Svoj doprinos čišćenju i zaštiti okoline, pored JKP Čistoća, koje je tradicionalno nosilac aktivnosti, dat će i sve cazinske mjesne zajednice, brojna udruženja, preduzeća i pojedinci.

Danas su članovi ribolovnog društva "Krajina" i učenici cazinske Gimnazije, uz podršku Općine Cazin, organizirali akciju čišćenja korita rijeke Korane i Mutnice, te jezera u mjesnoj zajednici Tržac.

Uz dobru atmosferu, druženje i pripremljenu zakusku, uradilo se dosta posla.

"Danas smo očistili korita rijeke Mutnice i Korane od smeća koje se nakupilo kao posljedica nemara građana, ali i poplava i izljeva voda nakon obilnih kiša", kazao je za Klix.ba Ferhat Ćoralić, predsjednik ribolovnog društva "Krajina" Cazin.

On ističe da je u odnosu na prošlu godinu situacija puno bolja, odnosno da je u prirodi manje smeća, posebice pojedinih ekstremnih oblika, kao što su stari automobili, gume i slično.

"Smeće se većinom svodi na plastične i staklene boce, vrećice od najlona, papir, itd.", napominje.

Akciju su proveli članovi ribolovnog društva "Krajina", uz pomoć 30-tak učenika Gimnazije Cazin.

"Okupili smo se danas ovdje da bismo nastavili tradiciju čišćenja onog najljepšeg što imamo. To su naše rijeke, jezera i zelenilo. Svaki pojedinac bi trebao krenuti od sebe i čuvati prirodu, prije svega zbog sebe, a onda i zbog ostatka društva", kazala je Nađa Šabić, učenica Gimnazije.

Njena kolegica Una Šepić kaže da su se svi odlično proveli.

"Danas sam sa svojom ekipom čistila jezera u mjestu Tržac. Lijepo se zabavljamo, a usput i činimo nešto korisno za sve nas", ističe Una.

Učenici Gimnazije Cazin pozvali su sve svoje vršnjake da pridruže ovakvim i sličnim aktivnostima, te, kako su istakli, osjete čari prirode i zajedničkog druženja.