BiH
182

Akcija na 'goraždanski' način: Rijetki čiste, mnogi bacaju a većina odmara

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Članovi i aktivisti goraždanskog udruženja „Kulturna baština“ današnjom akcijom čišćenja u naselju Bogušići pokušali su animirati građane da se pokrenu i počnu čistiti otpad sa divljih deponija smeća. Velike količine otpada su u blizini rijeka i potoka koji se ulijevaju u Drinu, štetni za okolinu, potencijalna opasnost od zaraza i velika mrlja u prelijepom prirodnom okruženju.

Realizacija projekta uklanjanja divljih deponija vršit će se na četiri lokaliteta a sve u cilju podizanja i razvoja ekološke svijesti među građanima.

Volonteri su čistili obale rijeke Ocke u Bogušićima koja je u užasnom stanju zbog velikih količina smeća, plastičnih flaša i kesa koje se odlažu ovdje.

"Naša je želja da ličnim primjerom pokažemo koliko je važan angažman svakog građanima u uređenju naše životne okoline. Da promovišemo zaštitu prirode prema kojoj se ne odnosimo kako ona to zaslužuje. Smatramo da su razgovori o tome kako svi moramo dati doprinos u razvijanju takve svijesti, od ogromnog značaja. Ova je akcija dio projekta koji realizujemo u saradnji sa Ministarstvom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša BPK Goražde. Pozvali smo da u njoj učestvuju i zaposleni u kantonu, općini Goražde, poslanici, vijećnici, stanovnici Bogušića. Pridružili su nam se ministar Slobodan Janković, jedna zaposlenica u Kantonu i dva stanovnika Bogušića", kaže Eldin Baljević, predsjednik Udruženja "Kulturna baština".

Za učesnike akcije stanovnici Bogušića pripremili su i skromnu trpezu. Uz čišćenje obala rijeke tako nije izostalo ni dobro druženje. Znači to ovdašnjim stanovnicima, potvrđuje i domaćin akcije Bećir Peštek.

"Ova akcija je i jedno upozorenje građanima da vode više računa o svom okolišu i prirodi ali i da ima neko ko o tome misli i radi ozbiljno. Upozorenje je i za građane mjesnih zajednica Bogušići i Berič da o rijeci misle kao dobri domaćini koji će čuvati i štititi i rijeku i njene obale, a ne zagađivati ih. Zato je ovo svakako višestruko pozitvna aktivnost i nije dobro što se lokalno stanovništvo nije odazvalo na akciju, iako su obavješteni na vrijeme", kaže Bećir.

Na čišćenju ovog područja radilo se nekoliko sati od ranog jutra a ministar urbanizma Slobodan Janković i sam je "zasukao rukave".

"Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i finansijski podržava ovaj projekat. Bitnost ovakvih projekata ide u dva pravca. Jedan je da očistimo odabranu lokaciju a drugi, možda čak i bitniji jeste da podignemo svijest stanovništa da ne stvaraju divlje deponije, da se domaćinski odnose prema sredini u kojoj žive. Zato, mogu reći i da sam malo razočaran slabim odzivom lokalnog stanovništva. Nažalost, ne mogu reći da je stanje što se tiče zaštite životne sredine i okoline na zadovoljavajućem nivou", kaže Janković.