{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uvođenje dodatnih akciza na goriva fatalni potez za privredu"

F
31.7.2010. u 18:27
0
5
"Uvođenje dodatnih akciza na goriva fatalni potez za privredu"
0
"Uvođenje dodatnih akciza na goriva fatalni potez za privredu"
Kasim Selimović
Koalicija Preokret: GDSBiH i NEPBiH ocijenila je u subotu da je uvođenje dodatne akcize na tečna goriva, kojom bi se namirili finansijski gubici u "Željeznicama FBiH", fatalan potez za privredu, poslodavce i obične građane.
U saopćenju se navodi izjava nosioca kantonalne liste Koalicije Kasima Selimovića da, osim što bi uvođenje akciza značilo direktno i nezakonito favoriziranje željezničkog naspram drumskog saobraćaja, takav bi potez bio i dokaz da vlast u BiH nije spremna obračunati se s odgovornima za dugogodišnje potkradanje javnih preduzeća.

To bi također značilo, smatra Selimović, da glavne aktere u koruptivnim i nezakonitim radnjama vlast u BiH ne planira izvesti pred lice pravde, nego ih nagraditi novcem iz džepova građana.

"Finansijski gubici u "Željeznicama FBiH" nastali su nezakonitim radom rukovodstva i prećutnim odobravanjem te nezakonitosti od Vlade FBiH. Umjesto da se sve to istraži i kazne odgovorni pojedinci, vlast cijelu stvar želi zataškati i gubitke namiriti sa računa građana i privrednika, ocijenio je Selimović.

On je mišljenja da je konačno došlo vrijeme da javna preduzeća, koja i žive na račun građana i privrede, svoje račune počnu pravdati upravo njima, a ne vladama s kojima su u sprezi i koje "očito imaju neslućene interese da njeguju korupciju i kriminal".

Koalicija je pozvala Vladu FBiH da ne dozvoli uvođenje novih akciza, te da umjesto toga ispita navodni kriminal u "Željeznicama FBiH" težak oko pet miliona KM.

"Umjesto pokazivanja socijalne hladnokrvnosti i indiferentnosti prema građanima, Vlada bi na ovaj način konačno opravdala povjerenje građana i pokazala ozbiljnost i spremnost da se obračuna sa kriminalom, odakle god dolazio", zaključio je Selimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: