Koalicija Preokret
0

"Uvođenje dodatnih akciza na goriva fatalni potez za privredu"

FENA
Kasim Selimović
Kasim Selimović
Koalicija Preokret: GDSBiH i NEPBiH ocijenila je u subotu da je uvođenje dodatne akcize na tečna goriva, kojom bi se namirili finansijski gubici u "Željeznicama FBiH", fatalan potez za privredu, poslodavce i obične građane.

U saopćenju se navodi izjava nosioca kantonalne liste Koalicije Kasima Selimovića da, osim što bi uvođenje akciza značilo direktno i nezakonito favoriziranje željezničkog naspram drumskog saobraćaja, takav bi potez bio i dokaz da vlast u BiH nije spremna obračunati se s odgovornima za dugogodišnje potkradanje javnih preduzeća.

To bi također značilo, smatra Selimović, da glavne aktere u koruptivnim i nezakonitim radnjama vlast u BiH ne planira izvesti pred lice pravde, nego ih nagraditi novcem iz džepova građana.

"Finansijski gubici u "Željeznicama FBiH" nastali su nezakonitim radom rukovodstva i prećutnim odobravanjem te nezakonitosti od Vlade FBiH. Umjesto da se sve to istraži i kazne odgovorni pojedinci, vlast cijelu stvar želi zataškati i gubitke namiriti sa računa građana i privrednika, ocijenio je Selimović.

On je mišljenja da je konačno došlo vrijeme da javna preduzeća, koja i žive na račun građana i privrede, svoje račune počnu pravdati upravo njima, a ne vladama s kojima su u sprezi i koje "očito imaju neslućene interese da njeguju korupciju i kriminal".

Koalicija je pozvala Vladu FBiH da ne dozvoli uvođenje novih akciza, te da umjesto toga ispita navodni kriminal u "Željeznicama FBiH" težak oko pet miliona KM.

"Umjesto pokazivanja socijalne hladnokrvnosti i indiferentnosti prema građanima, Vlada bi na ovaj način konačno opravdala povjerenje građana i pokazala ozbiljnost i spremnost da se obračuna sa kriminalom, odakle god dolazio", zaključio je Selimović.