UO Udruženja poslodavaca Federacije BiH
0

Uvođenje dodatne akcize na tečna goriva zasad nije dobar potez

FENA
Mladen Pandurević
Mladen Pandurević
Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije BiH smatra da predložena mjera uvođenja dodatne akcize na tečna goriva u ovom trenutku nije dobar potez jer će se na taj način rješavanje problema u željeznicama prevaliti na teret poslodavaca i građana.

U saopćenju za javnost Udruženja navodi se da se to ne smije dozvoliti s obzirom na činjenicu da su opterećenja privrede u FBiH najveća u Evropi te da je platežna sposobnost građana svakim danom realno slabija.

Ističe se da je UO Udruženja poslodavaca FBiH na posljednjoj sjednici razmatrao informaciju objavljenu u medijima koja se odnosi na uvođenja dodatne akcize na tečna goriva radi saniranja gubitaka u Željeznicama FBiH i Željeznicama RS-a.

A s tim u vezi zahtijeva da Vlada FBiH ne da suglasnost za uvođenje dodatne akcize na tečna goriva bar dok se ne sačini detaljna analiza tog problema i dok se ne provede javna rasprava o tom pitanju, a ni u kom slučaju prije nego što se o tome pribavi mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Udruženja poslodavaca FBiH pozvalo je ministra prometa i komunikacija FBiH Naila Šećkanovića da čim prije organizira sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca, Privredne komore FBiH i Željeznica FBiH na kojem će se razgovarati o tom problemu.

U saopćenju se ističe da je UO Udruženja na sastanku jednoglasno zaključio da su poslodavci u FBiH iznimno zainteresirani za razvoj i podizanje konkurentne sposobnosti željeznica, a sve radi kvalitetnijeg, sigurnijeg i jeftinijeg prijevoza željeznicama.

"Shodno tome očekujemo intenzivniji angažman Vlade FBiH na otklanjanju svih problema s kojima se Željeznice FBiH suočavaju u poslovanju", navodi se u saopćenju što ga potpisuje direktor Mladen Pandurević.