PSBiH
0

Uusvojeno zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima za 2009.

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojila Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2009. s prijedlogom zaključaka.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Lazar Prodanović je kazao za Fenu da će ovi prijedlozi biti proslijeđeni Predstavničkom domu PSBiH i vjerovatno će biti razmatrani u novom sazivu.

Jedan od predloženih zaključaka predviđa da se za šest institucija, za čiji je revizorski izvještaj u 2009. Ured za reviziju sugerirao posebnu pažnju, u budžetskoj 2011. godini umanji budžet, tačnije da se umanji za 20 posto budžet svake od stavki: „troškovi reprezentacije“, „troškovi goriva i maziva“, „nabavka novih vozila“, „nabavka korištenih vozila“, „zamjena vozila“, te „nabavka dodatne opreme za vozila“, ukoliko se nalaz revizije vezan za određenu stavku uzastopno ponavlja u posljednje dvije godine, i da je taj budžetski korisnik već ranije bio obuhvaćen korektivnom mjerom umanjenja budžeta od 10 posto na istoj stavci.

To se odnosi na Ministarstvo odbrane BiH (u stavkama „troškovi reprezentacije“, „troškovi goriva i maziva“ i „nabavka novih vozila“); Ministarstvo vanjskih poslova BiH (u stavci „troškovi reprezentacije“); Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH (u stavkama „troškovi reprezentacije“ i „troškovi goriva i maziva“); Ministarstvo sigurnosti BiH (u stavci „troškovi goriva i maziva“); Službu za poslove sa strancima (u stavci „troškovi goriva i maziva“) i Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja (u stavci „troškovi reprezentacije“).