Ured za reviziju FBiH
0

Negativni izvještaji za FBiH, FTV, BH Airlines...

FENA
Ured za reviziju institucija FBiH
Ured za reviziju institucija FBiH
Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH dao je negativno mišljenje o budžetu Federacije BiH, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, te o budžetu JPBH Airlinesa i Radio-televizije FBiH po izvršenim revizijama za 2009. godinu.

Generalni revizor ovog ureda Ibrahim Okanović kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Sarajevu da je završeno 49 federalnih izvještaja, od kojih 42 imaju uvjetna mišljenja, šest je negativnih, jedan ima suzdržano mišljenje, a za 12 institucija revizorski izvještaj je u toku.

Među kvalifikacijama budžeta Federacije BiH navodi se da "nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o budžetima u FBiH i Zakona o trezoru u FBiH u dijelu sačinjavanja planova novčanih tokova, odobravanja tromjesečnih i mjesečnih planova budžetskim korisnicima na osnovu prethodno sačinjenog plana novčanih tokova, kao i umanjenja zakonom odobrenog budžeta na osnovu predhodno donesenih odluka Vlade i Federalnog ministarstva finansija. Također nije dosljedno postupljeno u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta za 2009. u dijelu plaćanja obaveza prema utvrđenim prioritetima..."

Okanović je kazao da postoji dosta nenaplaćenih potraživanja u budžet FBiH koja ukupno iznose 87,6 miliona KM, a nenaplaćeni porezi i doprinosi utvrđeni su u iznosu 54,8 miliona KM.

On je dodao da je revizijom utvrđeno da je na tekuće transfere iz budžeta FBiH utrošeno oko 250 miliona KM, od kojih na Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva otpada 51,6 miliona KM, Ministarstvo industrije, energije i rudarstva 37,5 miliona KM, Ministarstvo za pitanje boraca i invalida 33,5 miliona KM, Ministarstvo zdravstva 24,4 miliona KM itd..

Okanović je izdvojio i neke primjere trošenja sredstava transfera (u resorima poljoprivrede, obrazovanja, kulture i sporta, industrije) za koje revizori nisu mogli utvrditi opravdanost.

Među ostalim nalazima koje je Okanović izdvojio prošle godine najveće su bile sudske presude - 8,6 miliona KM.

Napomenuo je da je zakon propisao kako se ne može ulagati u tuđe objekete, a ako se ulaže, onda se mora sklopiti ugovor o korištenju objekta za određeni period dok traju ulaganja.

"Međutim, prošle godine je u tuđe objekte uloženo 6,5 miliona KM, a sljedeća stavka, koja se odnosi na unajmljivanje imovine, a koja se povećala u odnosu na prehodnu godinu, plaća se 5,5 miliona KM", naglasio je Okanović.

Troškovi za gorivo i održavanje vozila su se smanjli u odnosu na prethodnu godinu i iznosili su tri miliona KM, a nabavka vozila koja je prethodne godine iznosila 3,5 miliona KM, 2009. se smanjila na dva miliona KM.

Stavka" komisije" također se smanjila 2009. u odnosu na godinu ranije, kao i stavka "ugovori o djelu" koja iznosi jedan milion KM.

Rukovodilac Sektora za finansijsku reviziju institucije u FBiH Munib Ovčina rekao je da revizijom 28 budžetskih institucija obuhvaćeno 44 odsto ukupnih budžetskih korisnika, te 92,81 posto ukupnih sredstava budžeta FBiH koji je bio na raspolaganju u 2009. godini.

Prema njegovim riječima, od datih preporuka iz prethodnog revizorskog izvještaja u budžetu FBiH prošle godine od Vlade i Ministarstva finansija, koji su u tom dijelu trebali preduzeti aktivnosti, realizovano je šest posto preporuka, a po 78 posto preporuka nije uopće postupljeno.