{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporna potrošnja 6,5 miliona KM

S
3.8.2010. u 21:02
0
4
Sporna potrošnja 6,5 miliona KM
0
Sporna potrošnja 6,5 miliona KM
Ministarstvo finansija Federacije BiH /FBiH/ prilikom izrade ovogodišnjeg federalnog budžeta nije poštovalo Zakon o budžetima, utvrđeno je revizijom.
"Nezavisne novine" u sutrašnjem broju pišu da je uočeno i da je Ministarstvo prošle godine iz svog budžeta neopravdano potrošilo više od 6,5 miliona KM.

Osim što su utvrdili da je Ministarstvo "zaobilazilo" Zakon o budžetima i to u dijelu koji se odnosi na donošenje akata i poštivanje rokova, federalni revizori upozorili su da je lani za rad po ugovoru o djelu i komisije neopravdano potrošeno nekoliko stotina hiljada KM.

"Nacrt budžeta FBiH za 2010. godinu Vladi je upućen 7. decembra 2009. godine, iako ga je Ministarstvo po Zakonu o budžetima trebalo proslijediti do 1. oktobra 2009. godine. Nije nam prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila da se Ministarstvo, prilikom razmatranja zahtjeva budžetskih korisnika, konsultovalo s njima i usaglasilo budžet FBiH za 2010. godinu, što mu je bila zakonska obaveza", navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori ističu da nema ni dokaza da je opravdano trošenje novca iz budžetskih rezervi kojim su, uz saglasnost federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande, prošle godine finansirani plate, naknade i materijalni troškovi. Revizori su pojasnili kako je zakonom definisano da novcem iz ovih rezervi mogu biti podmireni hitni i nepredviđeni izdaci, ali i budžetski korisnici za koje u budžetu nije predviđen novac. Po njihovom mišljenju, novac za plate i naknade morao je biti planiran u budžetu.

Za rad po ugovoru o djelu i komisijama, putne troškove, reprezentacije, ali i telefonske račune prošle godine je potrošeno više od pola miliona KM. Većina ovog novca, tvrde revizori, potrošena je neopravdano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: