Ministarstvo kulture i sporta
0

Bez opravdanja potrošeno gotovo 10 miliona KM

SRNA
Gavrilo Grahovac
Gavrilo Grahovac
Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH prošle godine bez opravdanja i mimo odluka federalne Vlade potrošilo je gotovo deset miliona KM, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Federalni revizori su utvrdili da je ovo ministarstvo, kršeći Vladine odluke, milione dijelilo kako za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, tako i za podršku različitim kulturnim i sportskim manifestacijama.

Uočeno je da je Ministarstvo pojedinim organizacijama iz dva različita fonda dodjeljivalo stotine hiljada KM za isti projekat. 

Revizori su konstatovali kako je praksa ovog ministarstva lani bila da milione dijeli organizacijama koje nisu ni dostavile izvještaj o utrošku novca koji su dobile prije dvije godine, a što im je bila obaveza i to na osnovu odluke Vlade FBiH.

Federalni revizori nisu mogli da potvrde opravdanost podjele 1,5 miliona KM iz transfera za kulturu od značaja za FBiH različitim organizacijama, i to za afirmaciju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Revizori nisu bili u mogućnosti da provjere na koji način je podijeljen novac, odnosno po kojim kriterijima su birani korisnici novca, jer je Ministarstvo kulture i sporta u maju prošle godine obavijestilo sve zainteresovane da zbog značajnog smanjenja budžeta, usljed ekonomske krize, nema osnova za raspisivanje javnog poziva za podjelu novca.

Revizori nisu mogli naći opravdanje ni za dodjelu gotovo 7,5 miliona KM sportskim klubovima i organizacijama za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, jer nisu dostavili izvještaj o utrošku novca koji im je dodijeljen 2008. godine.
Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac nije odgovarao na telefonske pozive kako bi prokomentarisao vezi sa ovom problematikom.