{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen prijedlog zakona o budžetima u FBiH

S
18.9.2013. u 14:02
6
7
Utvrđen prijedlog zakona o budžetima u FBiH
6
Utvrđen prijedlog zakona o budžetima u FBiH
Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je danas Prijedlog zakona o budžetima u FBiH, s ciljem povećanja finansijske discipline i unapređenja fiskalne odgovornosti.
Ovim zakonom uređuje se planiranje, izrada, donošenje i izvršavanje budžeta FBiH, kantona, gradova i opština i finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

Zakon uređuje budžetska načela, zaduživanje, garancije i upravljanje dugom, program javnih investicija, pravila fiskalne odgovornosti, računovodstvo, izvještavanje, nadzor i revizija budžeta i drugih budžetskih korisnika, saopšteno je iz federalne Vlade.

Važeći Zakon o budžetima u FBiH, koji je usvojio Parlament Federacije BiH 2006. godine, do sada je pretrpio osam izmjena i dopuna.

Razlozi za donošenje novog zakona sadržani su u potrebi povećanja finansijske discipline i unapređenja fiskalne odgovornosti, te boljom regulativom, s obzirom da su u praksi uočeni određeni problemi i nedostaci u njegovoj primjeni, a naročito u dijelu koji se odnosi na način i rokove izrade i donošenja budžeta i dokumenta okvirnog budžeta.

Vlada FBiH danas je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku i Prijedlog zakona o amnestiji za nedozvoljeno posjedovanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Ovaj prijedlog zakona o amnestiji propisuje oslobađenje od krivičnog gonjenja svim fizičkim i pravnim licima za nedozvoljeno posjedovanje oružja ili eksplozivnih materija i oslobađanje od pokretanja prekršajnog postupka ako, u roku od dvije godine od dana njegovog stupanja na snagu, dobrovoljno predaju, odnosno nadležnom organu prijave minsko-eksplozivna sredstva i oružje.

Sjednica Vlade Federacije BiH, u Mostaru, u toku je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: