{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici prihvatili prijedlog novog Zakona o budžetima

F
30.10.2013. u 14:53
0
4
Poslanici prihvatili prijedlog novog Zakona o budžetima
0
Poslanici prihvatili prijedlog novog Zakona o budžetima
Foto: Klix.ba
Prijedlog novog zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim se prema riječima ministra finansija Ante Krajine, propisuje jača finansijska disciplina i fiskalna odgovornost u Federaciji, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.
Ministar Krajina je poslanicima obrazložio da se ovim tekstom uspostavlja fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH, čiji će članovi, osim federalnog ministra finansija, biti svi kantonalni resorni ministri i predstavnik entitetskog saveza gradova i općina.

Uvođenje fiskalnih pravila koja će ograničiti javnu potrošnju, propisa da nivo tekućih budžetskih rashoda mora biti jednak ili manji od nivoa tekućih prihoda, što je način za sprječavanje deficita, karakteristike su ovog teksta.

Kantonalna ministarstva finansija će biti obavezna da traže mišljenje, ne i saglasnost, Federalnog ministarstva kod projiciranja budžetskih prihoda, a program javnih investicija na svim nivoima vlasti u FBiH veže se za definirani budžetski kalendar, obrazložio je ministar Krajina.

Federacija ima i sada Zakon o budžetima koji je od 2006. godine pretrpio osam izmjena pa je Federalna vlada odlučila da predloži Parlamentu potpuno novi zakonski tekst a ne izmjene postojećeg jer su trendovi evropske prakse pokazali da i ovu oblast treba uskladiti s njima, zaključio je mnistar Krajina.

Uz tekst predloženog zakona je odobren i amandman prema kojem će način izvršenja budžetskog novca namijenjenog za funkcioniranje Parlamenta FBiH i drugih zakonodavnih tijela nadležnih za donošenje budžeta biti bliže uređen zakonom o izvršenju budžeta za odgovarajući nivo vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: