BiH
0

Prihvatanjem Zakona o amnestiji, nastavljena sjednica Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odobravanjem Prijedloga zakona o amnestiranju za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Federaciji Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je nastavljena 23. redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Taj zakonski prijedlog, o kojem treba da se izjasni i Dom naroda, propisuje amnestiju od krivičnog gonjenja ili prekršajne odgovornosti fizičkim i pravnim osobama koje dvije godine od stupanja na snagu zakona odluče dobrovoljno predati-prijaviti nelegalno oružje ili eksplozivna sredstva.

U preostalom dnevnom redu su brojni drugi zakoni ili dopuna postojećih te izvještaji o radu pojedinih federalnih institucija ili komisija.

Sjednica je započela jučer, kada je između ostalog donijeto autentično tumačenje člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, kojim je omogućen kontinuitet rada Komisije, inače regulatora na tržištu kapitala, do izbora njegovog novog kadrovskog saziva.

Također je podržana inicijativa o formiranju ad hoc parlamentarne komisije koja treba da utvrdi okolnosti vezane za istragu protiv federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

Donijeta je i Deklaracija podrške zahtjevima za obrazovanje djece na maternjem jeziku i pravu na nacionalnu grupu predmeta.