BiH
0

Danas i sutra sjednica Predstavničkog doma parlamenta FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Fehim Škaljić najavio je za danas i sutra redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Najavljujući je na jučerašnjoj pres-konferenciji, iz mogućeg dnevnog reda je izdvojio prijedlog parlamentarne zakonodavnopravne komisije za autentično tumačenje člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

  • Ovaj zakonski član odnosi se na mandat članova Komisije za vrijednosne papire, a prijedlog parlamentarne komisije, urađen u suradnji s Uredom visokog predstavnika, inoviran je u odnosu na raniji prijedlog Vlade FBiH, koji nije odobren u Parlamentu - rekao je Škaljić.

Naveo je također da federalni premijer Nermin Nikšić inicira za današnji dnevni red Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima, tekst koji je također utvrđen u suradnji s Uredom visokog predstavnika.

  • Mišljenja sam da ova dva akta predstavljaju paket kojim se rješavaju nedoumice vezane za imenovanja tretirana Zakonom o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima FBiH te osigurava pravni kontinuitet funkcioniranja Komisije za vrijednosne papire - naveo je između ostalog premijer Nikšić u dopisu upućenom predsjedavajućem Predstavničkog doma Fehimu Škaljiću.

Škaljić je jučer na pres-konferenciji rekao i da je kalendarom zasjedanja do kraja 2013. utvrđeno da Predstavnički dom razmotri u prvoj polovini novembra nacrt federalnog budžeta za 2014. godinu.

U Škaljićevom dopisu premijeru Nikšiću zbog toga je zatraženo da iz Vlade što prije informiraju kada će nacrt budžeta biti dostavljen u parlamentarnu proceduru.

Škaljić je kazao i da će on danas predložiti Predstavničkom domu da deklaracijom podrži zahtjeve roditelja učenika iz Konjević-Polja, što je nedavno učinio Dom naroda Federalnog parlamenta.

Među ostalim tačkama najavljenog dnevnog reda su: Prijedlog zakona o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona FBiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama, kao i drugi zakonski prijedlozi te različiti izvještaji.