{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Nacrt zakona o pravima boračkih kategorija

S
27.10.2011. u 15:40
0
1
Utvrđen Nacrt zakona o pravima boračkih kategorija
0
Utvrđen Nacrt zakona o pravima boračkih kategorija
Vlada Republike Srpske /RS/ utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i uputila zahtjev Narodnoj skupštini za sazivanje posebne skupštinske sjednice na kojoj bi bio razmatran ovaj zakon.
"Osim što se želi dati značaj ovom zakonu i populaciji koju tretira, usvajanjem ovog zakona u formi nacrta dobili smo neophodan period za javnu raspravu, kako bi se u decembru taj zakon mogao razmatrati u Narodnoj skupštini u formi prijedloga", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić novinarima nakon sjednice Vlade RS.

Đokić je naveo da je novina u ovom zakonu to da se utvrđuje borački dodatak na mjesečnom nivou za određene kategorije boračke populacije i borački dodatak na godišnjem nivou, tako da bi se u planiranju budžetskih sredstava za svaku godinu utvrđivao iznos sredstava za finansiranje tog prava.

"Predviđeno je da se posebnom uredbom definišu uslovi korišćenja boračkog dodatka i obim sredstava koja će se izdvojiti za ta prava, jer je uredba daleko fleksibilniji akt. Uredbu je moguće daleko jednostavnije i brže dopunjavati i mijenjati. Bez saglasnosti boračkih organizacija uredbe se ne bi mogle donositi", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, uvodi se još jedno pravo, a to je pravo za podsticaj boraca o kojem će se boračka populacija izjasniti putem javne rasprave kako oni očekuju da bi to pravo moglo biti riješeno i da učestvuju u kreiranju te važne norme.

Đokić je dodao i da je ovim zakonom pojačana i naglašena uloga logoraša, odnosno lica koja su to postala zarobljavanjem kao pripadnici Vojske RS.

On je među rješenjima nacrta naveo i to da se briše imovinski cenzus, ali da i dalje ima osnova da se o tome govori i da oni koji imaju visoka primanja ne bi trebalo da koriste to pravo.

"Kod ratnih vojnih invalida stvorena je i nova obaveza Republike, tako što se povećava procenat dopunskog materijalnog obezbeđenja za ratne vojne invalide druge, treće i četvrte kategorije koji imaju dodatak za njegu i pomoć u odnosu na sadašnje rješenje po kojem to pravo ima samo prva kategorija", naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, za finansiranje tog prava u budžetu RS će se planirati dodatna sredstva veća od četiri miliona maraka na godišnjem nivou.

Đokić je rekao da je ovim nacrtom utvrđeno i da nakon smrti ratnog vojnog invalida od prve do četvrte kategorije porodica ostvaruje pravo na porodičnu invalidninu bez utvrđivanja uzročno-posljedične veze smrti invalida.

On je naglasio da je nacrt ovog zakona nastao kao višegodišnji rezultat djelovanja i opažanja koje je ovo ministarstvo imalo u oblasti boračko-invalidske zaštite i uočeno je da određene stvari treba mijenjati, dok su sa druge strane bili i vrlo jasni zahtjevi boračkih populacija.

"Njihove zahtjeve smo sa pažnjom razmatrali i mogu reći da smo značajan dio zahtjeva prepoznali kao važne i unijeli ih u zakon. Naravno da ima određen broj pitanja koje nismo mogli prihvatiti na način kako su to izvorno iz boračkih organizacija očekivali, zato što u ovom trenutku RS nema mogućnosti da širi obim prava", istakao je Đokić.

On je najavio da će za boračku invalidske zaštitu u narednom vremenu biti predviđeno više sredstava u budžetu RS i u narednim godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: