BiH
0

U Skupštini RS-a rasprava o novom penzionom zakonu

FENA
U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju o kojem je i bilo najviše polemike između Vlade i socijalnih partnera.

Sidikati i poslodavci, nezadovoljni pooštravanjem uvjeta za odlazak u penziju, zatražili su od Vlade da izmijeni pojedina rješenja u zakonu o PIO, jer ni jedni ni drugi ne prihvataju 45 godina radnog staža za odlazak u penziju, kako je izvršna vlast u RS-u predvidjela ovim zakonom, kao i tzv.“penalizaciju“.

Određeni kompromis o novom penzijskom zakonu sinoć je postignut između Vlade i sindikalaca, dok su iz Udruženja penzionera RS-a bili protiv, pa ostaje da se vidi konačno rješenje koje će usvojiti parlamentarci.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kazala je sinoć da, sve dok nova rješenja ne budu usvojena u formi amandmana u Skupštini, ne možemo reći da je kraj priče o ovom zakonu.

Dok su sindikalci dijelom zadovoljni amandmanima kojima se kao obavezni briše uvjet od 45 godina staža, predstavnik penzionera Rade Rakulj nije krio razočaranje.

Vladi prigovara da je popustila pod pritiscima, posebno zbog ukidanja "penalizacije“.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da je usvajanje zakona o PIO neophodno da bi se spriječio kolaps ovog sistema, jer se penzije već duže vrijeme isplaćuju iz bankarskih kredita, Fond PIO je sučen s nelikvidnošću, a broj penzionera prešao je broj radnika za koje su uplaćuju doprinosi.

Na ovoj posebnoj sjednici Skupštine bit će razmatran i budžet i ekonomska politika RS-a za 2012. te zakoni o pravima boraca i o doprinosima, po hitnom postupku.

U boračkom zakonu sporna je i dalje osnovica kojom se obračunava borački dodatak i invalidnine, pa je i on upućen u Skupštinu uz tvrdnje svih interesnih grupacija da će amandmanima pokušati izmijeniti sporne odredbe.

Poslanici će na posebnoj sjednici razmatrati i Prijedlog zakona o doprinosima - po hitnom postupku, kojim će poljoprivrednici, pripravnici, volonteri, nezaposleni borci koji primaju pomoć, sveštenici, istaknuti sportisti, i učesnici omladinskih radnih akcija, honorarci, studenti i omladina koja za džeparac zarađuje putem zadruga i studentskih servisa, pripravnici pa i oni koji se, u potrazi za poslom, odluče za prekvalifikaciju…, ući u sistem obaveznika doprinosa.

I ovaj zakon predložen je radi spasavanja od kolapsa penzionog fonda u RS-u.

Entitetski budžet za narednu godinu, kao i ekonomska politika, nisu pretrpjeli bitnije promjene u odnosu na nacrte tih dokumenata.