|

Usvojen novi penzioni zakon u RS-u

Usvojen novi penzioni zakon u RS-u
0
F
FENA
23.12.2011. u 16:49
1
komentara
0

dijeljenja
Usvojen novi penzioni zakon u RS-u Narodna skupština RS-a
Glasovima vladajuće većine u Skupštini RS-a danas je usvojen novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u.
Samo dan pred početak sjednice Vlada je ipak popustila pod pritiskom socijalnih partnera, pa i po novom zakonu i penzijskom i invalidskom osiguranju ostaju uvjeti penzioniranja od 40 godina staža osiguranja i 60 godina života za muškarce i 35 godina staža i 58 godina života za žene.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić rekao je da je zakonom definirano da vrijednost općeg boda na dan stupanja na snagu ovog zakona iznosi 9,241875 KM.

Kada je riječ o penalizaciji odnosno umanjenju penzija za četiri posto za svaku punu godinu ranije ostvarenog prava prije navršenih godina života, Đokić je rekao da je Vlada RS-a, na zahtjev sindikata, utvrdila amandman kojim se ova odredba u zakonu briše.

Međutim, opozicija je jednoglasno ustala s tvrdnjom da novi zakona o PIO nije u saglasnosti s Ustavom i precizno navela članove čija bi primjena za posljedicu imala diskriminaciju određenih kategorija građana, posebno boraca, čija prava o duplom stažu se u ovom zakonu “brišu”.

Zamjerke opozicije su se posebno odnosile na član četiri i retroaktivno djejstvo zakona, ali i na umanjenje stečenih prava.

PDP je najavio da će u tom smislu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu i u tome će imati podršku još nekih poslaničkih grupa.

Generalno vijeće Saveza sindikata RS-a također je najavilo stalno zasjedanje sve dok se poslanici ne izjasne o novom zakonu o penzijskom osiguranju u RS-u i amandmanima koji definišu da neće biti pooštreni uvjeti za penzioniranje.

U slučaju da se ne usvoje amandmani najavljeno je da će aktivirati zaključak po kojem će svoje nezadovoljstvo izraziti svim vidovima sindikalne borbe.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...