Razriješeni članovi UO traže
0

"Utvrditi nezakonitosti u radu Službe za zapošljavanje KS"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi Upravnog odbora Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo", koji su 10. januara razriješeni dužnosti na sjednici Vlade KS, oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem navode da je UO, od imenovanja u jesen prošle godine, pokrenuo niz aktivnosti s ciljem utvrđivanja brojnih nezakonitih okolnosti koji se tiču dodjele kredita, podsticaja i drugih vidova materijalne pomoći u domenu Službe i to u proteklom sedmogodišnjem periodu.

Odluka Vlade KS o razrješenju, ističu, došla je upravo u vrijeme kada je UO raspisao tendersku proceduru za angažiranje revizorske kuće koja bi detaljno utvrdila sve eventualne nepravilnosti u prethodnom višegodišnjem periodu.

"S obzirom da je za ponedjeljak, 21. januara zakazana sjednica novog Upravnog odbora pokrenut ćemo sve pravno raspoložive mehanizme za zaštitu svojih prava kao članova Upravnog odbora ove javne ustanove koja je godinama, izražavamo sumnju, funkcionirala kao mini-Razvojna banka Federacije BiH, dakle na raspolaganju privatnih osoba bliskih određenim interesnim grupacijama", poručili su.

Pozivajući nevladine organizacije i zainteresiranu javnost da prisustvuje zakazanoj sjednici Upravnog odbora izrazili su sumnju da će novi v. d. UO koji je imenovan na dva mjeseca, pokušati da razriješi kroz konkursnu proceduru imenovanu upravu i imenuje one koji će sve aktivnosti s ciljem transparentnog poslovanja zaustaviti, navodi se u saopćenju koje su potpisali predsjednik UP Adnan Vražalica i članovi Plamenko Ćustović, Marijana Ibišević i Mersad Bilkić.