Zbog nezakonite smjene
7

KO SDP Sarajevo podnosi tužbu protiv Vlade KS

FENA
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo pokrenut će tužbu protiv novoimenovane Vlade Kantona Sarajevo i njihove odluke o smjeni članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koja je, po riječima predsjednika KOSDP-a Sarajevo i bivšeg premijera KS-a Fikreta Musića, bila nezakonita.

Musić je na današnjoj pres-konferenciji kazao da će ova partija iskoristiti takozvanu privremenu mjeru na ovakvu odluku do okončanja sudskog procesa, koji će vjerovatno uslijediti.

Upozorio je da je smjenom tog upravnog odbora ova važna zdravstvena ustanova ostavljena bez rukovodstva te da nad njom jedine ovlasti sada ima direktor do imenovanja novog upravnog odbora, dodajući da se radi o instituciji koja posluje s godišnjim budžetom od oko 340 miliona KM i zapošljava gotovo 9.000 zdravstvenih radnika.

Kako je Musić danas pojasnio ovakva odluka Vlade KS-a bazirana je na osnovu činjenica da su tri člana upravnog odbora Aida Haverić, Samir Turković i Dženana Tanović podnijeli ostavke 4. decembra iz, kako se navodi u zahtjevima za razrješenje dužnosti podijeljenih novinarima, ličnih razloga.

Nakon što su oni tražili razrješenje s te pozicije Vlada KS-a je naglasila da takav upravni odbor ne može donositi valjane odluke iako je po Musićevim riječima za punopravno odlučivanje potrebno pet od devet članova UO Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Bivši ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a Zlatko Vuković podsjetio je na pres-konferenciji da su za dvije godine koliko je bio ministar zdravstva u Vladi KS-a smijenjeni članovi tri upravna odbora institucija i to zato što za jednu nije usvojen finansijski izvještaj na sjednici Skupštine KS-a, a članovima upravnih odbora u druge dvije ustanove istekao je mandat.

Upozorio je da će se sada zasigurno zaustaviti kapitalna ulaganja prije svih u jednu renomiranu zdravstvenu ustanovu kao što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a postoji mogućnost da se zaustavi i isplata plaća za 9.000 uposlenika što bi bila katarstofa i urušavanje tog sistema bilo bi pogubno.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija podsjetio je da je posljednja sjednica Skupštine KS-a koja je bila radna i na kojoj su se donosile odluke važne za građane Kantona održana 19. septembra, a sve ostale su se bavile izglasavanjem nepovjerenja i formiranjem nove Vlade.

Po svemu sudeći, dodao je Fazlija, do kraja godine neće biti održana više nijedna sjednica što će vjerovatno biti prvi zabilježeni slučaj od kada je nastao Kanton Sarajevo da tri mjeseca nije održana radna sjednica.