BiH
86

Utječe na zdravlje, psihu i ambicije: Stres je glavna prepreka na putu ka uspjehu

Piše: M. N.
Stres je glavni okidač za razne bolesti te veoma loše utječe na psihičko stanje čovjeka. Nažalost, stres je postao svakodnevna pojava u našoj zemlji, a na udaru su sve češće i mlade osobe. Upravo ovo stanje je glavna prepreka na putu mladih ka uspjehu u obrazovnim ustanovama ili na poslu.

Stres je stanje prijetnje tjelesnoj, duhovnoj, socijalnoj i emotivnoj ravnoteži. Reakcija svakog pojedinca na stres je različita, ali je opća stresna reakcija svojstvena svima. Bh. psihologinja Alma Mahmutović ističe kako je stres nevjerovatna moć navike u kojoj izlazimo iz zone komfora i prelazimo u dinamičnu zonu konstantnog nezadovoljstva, odnosno frustracija. Neko se prilagodi na stresne situacije i počne funkcionisati kao da su "normalne", dok drugi imaju konstantan osjećaj nezadovoljstva i druge probleme. Ipak, psiholozi smatraju kako se stres može potpuno ukloniti.

"Stres je prigrlio naš um i svakodnevno izražavamo nezadovoljstvo, što je pokazatelj da je stanje alarmantno i da je krajnje vrijeme da svoj život regenerišemo. Kako stariji, tako i mlađa populacija, na meti su ovog otrova kojeg se nije lako riješiti. Sistemsko eliminisanje je hitno", rekla je Mahmutović za Klix.ba.

Ističe kako je za mlade osobe bitno da odrastaju u zdravom okruženju, te da proces formiranja ličnosti mora biti zasnovan na pravim, zdravim vrijednostima.

"Stres itekako može poremetiti tu harmoniju, odnosno viziju jedne mlade osobe. Roditelji moraju razgovarati što više sa djecom i bodriti ih da svoje zacrtane ciljeve ostvaruju bez obzira na sve prepreke, dati im jednu dozu dobre motivacije, mlada osoba mora stvoriti radnu naviku da bi shvatila da bez uspona i padova ne može doživjeti iskustvo, okružiti se dobrim pozitivnim prijateljima koji će znati saslušati u teškim situacijama, vladati sobom u svakom momentu i uvijek se nadati boljem, trenirati sebe i svoje misli samo na pozitivno te ići sportom do psihofizičkog zdravlja. Mnoštvo dobrih navika možemo usvojiti ako to zaista želimo! Teško je mijenjati sebe, a mnogo teže ljude oko sebe. Ali ako uspijemo promijeniti sebe, promijenili smo cijelu percepciju svog života. Stres se može ukloniti, trebamo samo vjerovati u to", kazala je Mahmutović.

U savjetovališta Asocijacije XY nerijetko se javljaju mlade osobe koje imaju brojne probleme izazvane stresom. Ovo stanje se pogoršava u vrijeme ispita, kontrolnih radova, kratkih rokova za izvršenje neke obaveze na poslu i sl. Tu su i razni drugi pritisci iz okoline, kao i generalno komplikovana situacija u državi koja u glavi svakog mladog čovjeka stvara sliku neizvjesne budućnosti.

"Veoma je malo mladih osoba koje su svjesne činjenice da je stres glavni uzrok problema s kojima se susreću. Nesanice, depresivnost, anksioznost, burno izražavanje emocija, nezadovoljstvo, problemi s varenjem, aritmijama i tako dalje su neke od tema s kojima klijenti dolaze, ali sa nejasnim uzrokom zašto se to baš njima dešava. Mali broj mladih ljudi ima razvijenu svijest o tome da brzina i način života imaju direktnog utjecaja na njegov kvalitet, te da 'žureći' da dostignu sve ideale postanu žrtve stresa", rekla nam je psihologinja u Asocijaciji XY Hana Mehović Hasagić.

Dugotrajna izloženost stresu može biti kobna, posebno ako se pojedinac ne adaptira na nastalu situaciju. Ukoliko se organizam ne prilagodi stresnoj situaciji, dolazi do iscrpljenja i bolesti.

"Može rezultirati različitim psihičkim oboljenjima, kao i tjelesnom bolešću. Na primjer, stres se može dovesti u vezu s nastankom povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, želučanih problema, odnosno učinci se mogu očitovati u skoro svim organskim sistemima. Odavno znamo za koncept psihosomatskih bolesti, u čijem nastanku veoma važnu ulogu ima stres", kazala je Mehović Hasagić.

Ističe kako je bitno zaustaviti se na trenutak i obratiti pažnju na sve ono što je lijepo oko nas, a što zbog jurnjave za uspjehom i stalne izloženosti stresu ne primjećujemo.

"Ako sebi damo oduška i nahranimo svoju dušu stvarima koje volimo i trebamo, steći ćemo kapacitet i veću vjeru u sebe pa ćemo lakše moći i da se borimo s različitim stvarima koje svakodnevnica stavlja pred nas", poručila je Mehović Hasagić. 

Vanjskog se stresa ne možemo riješiti, no možemo ojačati organizam kako bi mir koji osjećamo u našoj unutrašnjosti nadvladao različite izazove izvana. Taj je mir posljedica uspostavljenog ritma u organizmu, redovnih i kvalitetnih obroka, redovnog funkcioniranja probave te naravno kombinacije tjelesne aktivnosti i opuštanja.

Stručnjaci savjetuju da se okružite pozitivnim ljudima, radite stvari koje volite, uvijek pronađete nekoliko minuta dnevno za sebe i relaksaciju, ukoliko ste u mogućnosti putujte ili barem boravite na planini, ne zaboravite da jedete kvalitetno i konzumirate vodu i ono što je najvažnije, vjerujte u sebe i svoje ciljeve.