{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni projekti zapošljavanja u KS

F
8.11.2012. u 14:34
0
6
Usvojeni projekti zapošljavanja u KS
0
Usvojeni projekti zapošljavanja u KS
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo (KS) data je saglasnost za realizaciju dvaju programa aktivne politike zapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih kojih je trenutno 70.000.
Kako je na pres-konferenciji pojasnila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Zilha Ademaj prvi program bit će realiziran do kraja 2012., a uposlit će se 300 osoba na sezonskim poslovima i poslovima socijalne zaštite. Vrijednost ovog projekta je 520.000 KM, a radnici će ostvariti sva prava iz radnog odnosa.

Drugi projekt bit će realiziran u 2013. sredstvima koja su osigurana u ovoj budžetskoj godini u iznosu od 2.952.000 KM, a putem tog projekta također bit će otvorena nova radna mjesta.

Vlada KS-a usvojila je i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o priznavanju prava na topli obrok u javnim kuhinjama KS-a čime će se osigurati da pet javnih kuhinja ostvaruju godišnju potrebu za kruhom, što je posebno važno budući da je broj evidentiranih korisnika u ovoj godini povećan za više od 600.

Ministar finansija u Vladi KS-a Mirza Sendijarević kazao je danas novinarima da su članovi Vlade na današnjoj sjednici usvojili Izvještaj o izvršavanju budžeta KS-a za devet mjeseci koji iznosi 785.807.662 KM, potcrtavši da prihodi u budžetu nisu na nivou planiranih.

Pojasnio je da je Vlada KS-a danas prihvatila zaključak kojim se obavezuju budžetski korisnici KS-a da dostave prijedlog projekata koji će biti završeni do 15. novembra, a ministrima se nalaže da potpisuju samo one naloge kojima se osigurava osnovno funkcioniranje. Sve to radi uravnoteženja budžeta i smanjenja budžetskog deficita.

Vlada je danas usvojila i Program rekonstrukcije i restauracije Spomen-parka Vraca koji je izradio Radni tim za izradu Programa rekonstrukcije i restauracije koji je imenovalo Ministarstvo kulture i sporta, a ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović kazao je da će za realizaciju Programa biti potrebno oko milion KM te da bi aktivnosti za rekonstrukciju trebale početi u proljeće 2013. godine.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Fahrudin Oručević obavijestio je novinare da je Vlada usvojila Prijedlog rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora i Prijedlog rješenja o imenovanju v. d. predsjednika i članova Upravnog odbora Javne ustanove Univerzitet u Sarajevu.

Time je, tvrdi ministar, okončana procedura Vlade KS-a za izbor novog rektora, a novi upravni odbor koji čine predsjednik prof.dr. Samir Aranutović i članovi Marijana Svinčicki, prof. dr. Armin Škrgo, doc. dr. Darko Dantzer, Ljiljana Prelčec, prof.dr. Fikret Veljović i prof. dr. Šerif Bešlić trebao bi poništiti prethodni konkurs za rektora i objaviti novi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: