Ministri Vlade KS o planovima
52

Pećanac: MUP više neće biti Ministarstvo unutrašnjih problema

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novi premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao je novinarima da će prvih šest mjeseci raditi na stabilizaciji sveopćeg stanja od duboke krize u svim segmentima, kako ekonomskim i pravnim tako i zakonodavnom,dok će se u narednom periodu do 2014. godine raditi na prioritetima urbane sredine kao što je Kanton Sarajevo.

"Kao administrativni, kulturni i politički centar države BiH ne možemo odstupiti od svjetske politike i politika u okruženju. Ne može biti deset posto bogatih i 90 posto siromašnih i na tom principu ne možemo graditi pravednost. U tom kontekstu sam mislio na sistemsko iskorjenjivanje korupcije od najbanalnijih oblika do onih sofisticiranih oblika ", naveo je Zeljković.

Na konstataciju da je preostalo svega dvije godine za zacrtane ciljeve, Zeljković kaže da je vrijeme limitirajući faktor, ali nerješavanje problema usložnjava ih i jednom se mora krenuti u tom pravcu.

Novi ministar unutarnjih poslova KS-a Nermin Pećanac najavio je u izjavi za novinare da će raditi na izgradnji autoriteta Ministarstva unutarnjih poslova i da to više neće biti ministarstvo "unutarnjih problema".

"Organizirat ću zajedničke sastanke s komesarom i predstavnikom Sindikata policije, dajući doznanja da od sada neće biti nesuglasica u MUP-u. Predložit ću zakonske izmjene i dopune, odnosno jače sankcije za nošenje nelegalnog oružja te implementirati sve što je u nadležnosti kantonalnog ministarstva, a za ono što nije u toj nadležnosti tražit ću mišljenje viših instanci", kazao je Pećanac.

Najavio je i da će organizirati sastanak s bivšim specijalcima koji su decertificirani, čime će pokazati javnosti i kriminalcima da pravda jeste spora ali dostižna.

Ističe i da Sarajevo zaslužuje veći stepen sigurnosti što ne zavisi samo od MUP-a nego i od onih koji učestvuju u radu viših nivoa, a saradnja s njima će biti potrebna. Kazao je i da je depolitizacija policije prioritet jer sigurnost ne smije zavisiti o stranke na vlasti, a prednost treba dati stručnim ljudima.

"Prevecija maloljetnička delikvencija bit će, također, prioritet, jer je strategiji koja je usvojena poslije smrti Denisa Mrnjavca prošao rok a da se ništa nije uradilo i zato je potrebno dopuniti tu strategiju i aktuelizirati je tako da damo odgovore za milionske izostanke iz škola koji ne mogu značiti da su djeca bolesna", kazao je na kraju Pećanac.

Novi ministar privrede Emir Hrenovica kazao je da je potrebno u narednom periodu privući nove investitore i domaće i strane te dodao da je, s tim ciljem, potrebno napraviti mogućnosti za formiranje firme za jedan dan..

Naveo je i da je potrebno usaglasiti sve pravilnike o poticajima s federalnim nivoom jer to nije urađeno i kazao da je potrebno mnogo više iskoristiti turističke potencijale u Kantonu Sarajevu kao posebnu granu privrede.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ostaje Zlatko Petrović koji je novinarima kazao da mu je teško govoriti nakon sjednice Skupštine na kojoj je imenovana nova vlada jer je imao dobra iskustva s prethodnim sazivom Vlade, izražavajući očekivanje da će se dobra saradnja nastavitii i s novim sazivom.

"Pokrenuo sam suštinske stvari i modalitete rješavanja problema komunalne privrede, rješavanje problematike, prije svega, toplotne energije, snadbijevanja KS-a gasom, kao i pitanje vodosnabdijevanja, što i jesu prioriteti u KS-u, što je u ekspozeu premijera i navedeno", istaknuo je Petrović.

Naglasio je da ga čeka ne tako lijep posao, nego možda i veoma osjetljiv, ali je najavio da će učiniti sve da napravi dobru tarifnu politiku i bolju organizaciju preduzeća.

Ministrica pravde i uprave Velida Memić kaže da će raditi na usklađivanju propisa sa odlukama Ustavnog suda te da će raditi na tome da javna uprava i lokalna samouprava postane efikasnija, bolja i učinkovitija.

"Treba obratiti pažnju na donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o pripadnosti javnih prihoda u Kantonu Sarajevo, a ostalo ćemo raditi onako kako nam nalaže Ustav, zakoni i Konvencija o ljudskim pravima", kazala je Memić, inače, jedina žena u novom sazivu Vlade.

Ministar stambene politike Čedomir Lukić je podcrtao u izjavi za medije da njegovo ponovno imenovanje podrazumijeva kontinuirani rad na svim predmetima koji su pretodnom periodu bili realizirani i koji su prema informacijama koje trenutno ima realizirani i dok on nije bio u ministarstvu.

"To podrazumijeva gradnju novih stanova, investiranje u gradnju, kao i sanacije zajedničkih dijelova, što je rađeno i do sada", ističe Lukić.

Novi-stari ministar finansija Muhamed Kozadra podcrtao je da ima pregled finansijskih kretanja unutar KS-a budući da je bio jedan od kreatora budžeta za 2012. godinu te podsjetio da se bliži kraj godine što će biti prilika za svođenje računa i popisa te planiranje budžeta za nardenu godinu.

Naveo je i da je će biti posla i da je potrebno novim ministrima predočiti u kojem je stepenu izvršenje budžeta za 2012., od čega će zavisiti budžet za 2013. godinu. On je kazao da ne zna u kojoj su fazi sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda .

Novi ministar obrazovanja, nauke i mladih je Damir Marjanović koji je u izjavi za medije kazao da će njegov prvi prioritet biti prikupljanje svih zvaničnih informacija na osnovu čega će se utvrditi prioritete na kojima će biti potrebno raditi.

"Konkretno, potrebno je doraditi Zakon o visokom obrazovanju, stabilizirati narušene odnose sa akademskom zajednicom, u osnovnom obrazovanju poboljšati uvjete za učenike te afirmirati profesore i njihov status koji je sada degradiran", najavljuje ministar.

Kada je u pitanju imenovanje rektora Univerziteta u Sarajevu kazao je da su informacije o izboru rektora bazirane za sada samo na novinskim člancima, ali da će nakon prikupljenih tačnih informacija i zakonskih odredbi vidjeti da li će procedura izbora rektora UNSA biti pokrenuta.

Govoreći o odnosu sa sindikatima, Marjanović kaže da sve u životu što je dobio, dobio je komromisom i saradnjom, a sve što je izgubio, izgubio je kroz konflikt, ističući da je i sam član akademske zajednice te da zbog toga misli da će imati dobru obostranu saradnju, vrlo brzo.

Jusuf Bubica novi je ministar saobraćaja, Eldan Lokmić novi je ministar zdravstva, Ivica Šarić vodit će Ministarstvo kulture i sporta, Muamer Bandić novi je ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, a ministar za boračka pitanja je Asim Džambasović.

Na jučerašnjoj sjednici potvrđen je ovaj saziv Vlade Kantona Sarajevo.