|

FOTO
/
U toku imenovanje nove vlade KS, Zeljković izložio plan rada

U toku imenovanje nove vlade KS, Zeljković izložio plan rada
12
Piše: E. G.
21.11.2012. u 11:54
57
komentara
12

dijeljenja
U toku imenovanje nove vlade KS, Zeljković izložio plan rada Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na dnevnom redu je i tačka o imenovanju nove vlade Kantona Sarajevo. Za mandatara je predložen Suad Zeljković, dosadašnji direktor Toplana Sarajevo, koji je izložio i ekspoze o budućem radu vlade.
Nakon Zeljkovićevog izlaganja, Nedžad Fazlija, šef Kluba zastupnika SDP-a je tražio polusatnu pauzu prije rasprave i izjašnjavanja o imenovanju nove vlade, kao i to da se svim zastupnicima podijeli primjerak Zeljkovićevog ekspozea.

Na mjesto ministra unutarnjih poslova predložen je Nermin Pećanac, finansija Muhamed Kozadra, stambene politike Čedomir Lukić, kulture i sporta Ivica Šarić, pravde i uprave Velida Memić, dok je Zlatko Petrović ostao na poziciji ministra prostornog uređenja. Za ministra saobraćaja predložen je Jusuf Bubica, a Asim Džambasović na mjesto ministra za boračka pitanja. Za novog ministara zdravstva predložen je Eldar Lokmić, privrede Emir Hrenovica, nauke i obrazovanja Damir Marjanović te rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih osoba Muamer Bandić.

Tokom ekspozea Zeljković je istaknuo kako nema vremena za politiziranje dok mnoštvo nagomilanih problema čeka na rješavanje. Nekoliko puta je istaknuo da će se zalagati za transparentan rad i insistiranje na vladavini prava, kazao je i to kako je borba protiv korupcije jedan od prioriteta nove vlade, kao i povećanje zaposlenosti, industrijske proizvodnje i povećanje prosječne plate u Kantonu. Zeljković je kazao kako će pažnja vlade također biti fokusirana na obrazovanje, posebno visoko obrazovanje, za koje je ocijenio da je u problemima.

Ono što je Zeljković obećao je da će insistirati na transparentnosti rada Vlade te na timskom radu Vlade i Skupštine, kao i na socijalnoj osjetljivosti, pravednosti i odgovornosti.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Prvih šest mjeseci ću insistirati na rebalansu budžeta, na operativnom programu mjera za veću sigurnost imovine i ljudi u Kantonu Sarajevo, restruktuiranje resornih nadležnosti u vladi KS, restruktiranje javnih komunalnih preduzeća, studijsko-projektne faze snabdijevanja vodom Kantona Sarajevo dugoročno, kao i gasom...", kazao je Zeljković te dodao da su prioritet i problemi u saobraćaju, kulturni projekti i osposobljavanje administracije.

Podsjetimo, prethodna vlada s Fikretom Musićem na čelu smijenjena je 21. septembra, za šta je glasalo 18 zastupnika.
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...