18 za, 15 protiv i jedan suzdržan
225

Skupština izglasala novu Vladu Kantona Sarajevo

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je imenovala novog premijera Vlade Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića, dosadašnjeg direktora Toplana Sarajevo i nove ministre u Vladi KS. Za imenovanje Vlade je glasalo 18 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 15 ih je bilo protiv.

Danas je na mjesto ministra unutarnjih poslova imenovan Nermin Pećanac, finansija Muhamed Kozadra, stambene politike Čedomir Lukić, kulture i sporta Ivica Šarić, pravde i uprave Velida Memić, dok je Zlatko Petrović ostao na poziciji ministra prostornog uređenja. Za ministra saobraćaja imenovan je Jusuf Bubica, a Asim Džambasović na mjesto ministra za boračka pitanja. Novi ministar zdravstva je Eldar Lokmić, privrede Emir Hrenovica, nauke i obrazovanja Damir Marjanović te rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih osoba Muamer Bandić.

Prijedlog imenovanja se našao na dnevnom redu nakon što je predlagač osigurao potpise nove skupštinske većine. Prethodna vlada je smijenjena na sjednici Skupštine 21. septembra nakon višesatne rasprave, kada je za smjenu Vlade glasalo 18 zastupnika.

Zeljković je imao i ekspoze o radu Vlade, na koji su iz Naše stranke, ali i iz ostalih sranaka koje nisu dio nove većine, imali prigovor, kao i primjedbu da se ovdje ne radi o imenovanju ekspertne vlade, kako je ranije najavljeno, već o novoj političkoj vladi. Iz SDP-a su, pak, imali i primjedbu na "elementarnu nepismenost" za koju je Hadžem Hajdarević rekao da je primijetna u samim biografijama pojedinih ministara, koje su dostavljene zastupnicima.

Sada već opozicioni zastupnici, uputili su i niz drugih primjedbi na plan rada koji je Zeljković izložio, kao i niz pojedinačnih primjedbi na pojedine nove ministre.

Osim toga, tokom rasprave pojedini zastupnici su započeli i prepirku na ličnoj osnovi, na šta su više puta upozoravani. Napokon, nakon višesatne rasprave Vlada je izglasana.