BiH
0

Usvojene mjere za rješavanje problema napuštenih životinja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na danas održanom okruglom stolu o temi "Implementacija Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH" učesnici su usvojili 14 mjera u formi pregleda aktivnosti s jasnim rokovima i zaduženjima da bi se rastući problem napuštenih životinja na području Kantona Sarajevo što hitnije počeo rješavati.

Kako je Feni potvrdila PR menadžerica Centra za promociju civilnog društva, koji je bio i domaćin ovog okruglog stola, Aida Feraget, jedna od konkretnih mjera je provođenje popisa svih vlasnika pasa u KS-u, a rok za taj popis je mjesec dana od dana predaje ovih mjera nadležnim institucijama.

Kao jedna od mjera usvojena je i identifikacija vlasništva, a rok za provođenje ove mjere je septembar 2011. godine.

"Ove dvije akcije imaju za cilj da postojeći vlasnici mogu biti kažnjavani ukoliko napuste svoje životinje ili dozvole da njihova životinja bez pratnje luta ulicama grada", dodala je Feraget.

Prema ovom akcionom planu, potrebno je do kraja godine provesti program kastracije napuštenih životinja, kao i osnovati higijenski servis koji bi se brinuo o napuštenim životinjama.

Na okruglom stolu usvojen je i prijedlog Velje Ivaniševića iz Udruženja za sprječavanje okrutnosti nad životinja SOS Sarajevo, da se osnuje hitna pomoć za životinje, zbog sve češćeg ranjavanja životinja na području KS-a.

Također, jedna od mjera je educiranje javnosti i podizanje nivoa informiranosti o općim principima i dobrobiti zaštite životinja i njihovom značaju za društvo u cjelini.

Navedeno je i da je potrebno osiguranje kontrole otpada za što je zaduženo KJKP "Rad", zatim pripreme nacrta protokola za reakciju u slučajevima zlostavljanja životinja koju treba da uredi Ured za veterinarstvo u BiH u saradnji s MUP-om i Tužilaštvom KS-a, a rok je do kraja 2011. godine.

Današnjem okruglom stolu, iako su pozvani, nisu se odazvali predstavnici četiriju kantonalnih resornih ministarstva i to Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Prijedlog mjera je trenutno u formi građanske inicijative, a najdalje do kraja ove sedmice bit će predat kantonalnim vlastima sa zahtjevom da se plan usvoji i hitno pristupi realizaciji ovih mjera.