BiH
0

Ulična akcija "Dobrobit životinja za dobrobit ljudi"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centar za promociju civilnog društva organizirat će danas u podne ispred sarajevske Katedrale trodnevnu akciju "Dobrobit životinja za dobrobit ljudi" koja ima za cilj podsjetiti na neprihvatljivo sporu primjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Kao rezultat sporosti u primjeni ovog zakona, usvjenog u februaru 2009. godine, građani Kantona Sarajevo suočeni su s velikim brojem napuštenih pasa na ulicama, navodi se u saopćenju ovog centra.

Građanima će danas i sutra na infopultu Centra biti dijeljeni leci s jasno definiranim koracima koje vlasti Kantona Sarajevo moraju preduzeti da bi se problem povećanog broja pasa-lutalica na ulicama riješio.

"Akcijom želimo potcrtati potrebu dosljedne primjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i dodatne izmjene postojećih propisa koji bi imali za cilj trajno rješavanje problema napuštenih životinja", istaknula je projektna menadžerica Centra Mirjana Sirćo.

Ona je dodala da je najavljena izgradnja skloništa samo korak u pravcu rješavanja problema, ali da njegovo postojanje ne rješava problem napuštenih životinja.